Novosti

Bakterije Mycoplasma hominis i Ureaplasma: Važno je razumjeti njihov utjecaj na zdravlje reproduktivnog sustava

Bakterije Mycoplasma hominis i Ureaplasma: Važno je razumjeti njihov utjecaj na zdravlje reproduktivnog sustava

Mycoplasma hominis i Ureaplasma spp. dio su normalne genitalne flore mnogih seksualno aktivnih žena i muškaraca. U odrasloj dobi do 80% zdravih žena razvije Ureaplasma spp., a 50% ima Mycoplasmu hominis u cervikalnom ili vaginalnom sekretu. Važno je naglasiti da su žene podložnije kolonizaciji ovim bakterijama u usporedbi s muškarcima.

Bolesti i stanja spolno-mokraćnog sustava povezana s prisutnošću ovih bakterija su:

  • Vaginitis i bakterijska vaginoza
  • Upalna bolest zdjelice te posljedične neplodnosti
  • Uretritis kod muškaraca
  • Infekcija mokraćnog sustava

Većina žena koje su nositelji ovih bakterija imaju vrlo blage simptome ili ih uopće nemaju. Manji postotak žena ima  uobičajene simptome koji se javljaju kao bol u donjem dijelu trbuha, promjene vaginalnog iscjetka, a rijetko može doći i do krvarenja ili povišene temperature.

Ove bakterije mogu uzrokovati i probleme u trudnoći i neposredno nakon trudnoće:

  1. Intraamnionska infekcija (korioamnionitis) te posljedično nepovoljni ishodi trudnoće - Mycoplasma hominis i Ureaplasma spp. često se nalaze u amnionskoj tekućini žena što može rezultirati spontanim prijevremenim trudovima, prijevremenim prsnućem ovoja, prijevremenim prsnućem plodnih plodova u terminu, niskom porođajnom težinom, pobačajem i mrtvorođenčem. Ti organizmi mogu prodrijeti u amnionsku šupljinu kada su fetalne membrane netaknute i pokrenuti upalnu reakciju u odsutnosti poroda. Ureaplazme su među najčešćim mikroorganizmima koji se nalaze u inficiranim posteljicama.
  2. Postporođajna i postabortalna bakterijemija - Obje bakterije mogu se otkriti u krvotoku žena s postabortalnom ili postporođajnom vrućicom.

Bakterije mogu uzrokovati i infekcije, odnosno bolesti, novorođenčadi:

  1. Bakteriemija - M. hominis i Ureaplasma spp. mogu se izolirati iz krvotoka novorođenčadi s bakterijemijom, osobito u nedonoščadi.
  2. Bolest pluća - M. hominis i Ureaplasma pneumonija obično se javljaju rano u nedonoščadi, ali mogu zahvatiti i novorođenčad u terminu.
  3. Meningoencefalitis - može biti povezan s M. hominis ili Ureaplasma spp; pretpostavlja se da se novorođenče  inficira bilo “in utero” ili prolaskom kroz porođajni kanal. Čak je zabilježen i apsces mozga u novorođenčadi uzrokovan dvostrukom infekcijom M. hominis i Ureaplasma spp.

Rijetko ove bakterije mogu izazvati i infekcije van spolno-mokraćnog sustava (artritis i osteomijelitis, infekcije rana, bakterijemija i endocarditis, infekcija dišnog trakta, bolest središnjeg živčanog sustava).

DIJAGNOZA:

Uzorak za testiranje se uzima cervikalnim brisevima te se provodi testovima temeljenim na detekciji nukleinskih kiselina koji se odlikuju vrlo visokom osjetljivošću i specifičnošću (iznad 95%).

LIJEČENJE:

Eradikacija ovih bakterija i izlječenje postižu se jednostavnom kurom antibiotika.

Važno je prepoznati njihovu prisutnost i pravodobno intervenirati radi očuvanja reproduktivnog zdravlja.

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348