Novosti

Klamidija - tihi prenositelj infekcija koji ostavlja trag na ženskom zdravlju

Klamidija - tihi prenositelj infekcija koji ostavlja trag na ženskom zdravlju

Chlamydia trachomatis (klamidija) je najčešći bakterijski uzročnik spolno prenosivih genitalnih infekcija. Infekcija je većinom asimptomatska - inficirane osobe nemaju tegobe, ali služe kao spremnik za širenje infekcija.

Klamidija može ostaviti dugotrajne posljedice na reproduktivnom sustavu, stvarajući ožiljke na jajovodima, jajnicima i sluznici endometrija. Ovi ožiljci značajno povećavaju rizik od vanmaternične trudnoće i postaju jedan od glavnih uzroka neplodnosti. Začarani krug bezazlenosti simptoma, neprepoznatljivosti infekcije i ozbiljnih oštećenja potaknuo je zdravstvene sustave zapadnih zemalja na razvoj programa probira (“screeninga”) usmjerenih na rano otkrivanje klamidijskih infekcija kako bi se spriječile ozbiljne upalne bolesti zdjelice (jajnika, jajovoda, maternice) i neplodnost.

Ovi programi probira započeli su u SAD-u kasnih 1980-ih, a mnoge druge zemlje implementirale su nacionalne programe usmjerene na borbu protiv klamidije.

No, kako stojimo s ovim problemom u Hrvatskoj? Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar iz 2011. godine, učestalost infekcije klamidijom među mladima procjenjuje se na oko 6.2%. Preporučuje se probir za sve spolno aktivne žene jednom godišnje do 25. godine života te za sve žene starije od te dobi koje imaju povećani rizik od spolno prenosivih infekcija.

Osobe s povećanim rizikom uključuju one koje imaju nove partnere, više partnera ili partnere s više partnera, te žene koje su već imale spolno prenosivu infekciju. Neprikladna upotreba kondoma i prethodna infekcija klamidijom također su čimbenici rizika. Kako bismo suzbili ovu prijetnju, ključno je provesti redovite preglede, posebno kod žena mlađih od 25 godina i onih koje ispunjavaju kriterije visokog rizika.

Kliničke manifestacije klamidijske infekcije, iako često blage i nespecifične, ne smiju se ignorirati. Bolovi u donjem trbuhu, promjene vaginalnog iscjetka i krvarenje između menstruacija mogu biti znakovi koji ukazuju na potrebu za probirom. Ako se infekcija ipak pojavi, jednostavna antibiotska terapija može biti ključna za brzo i učinkovito liječenje.

Borba protiv klamidije zahtijeva suradnju između zdravstvenih sustava, obrazovnih institucija i samih pojedinaca. Uvođenje redovitih pregleda, educiranje javnosti o rizicima i promicanje svijesti o važnosti probira može značajno smanjiti utjecaj ove podmukle infekcije na žensko reproduktivno zdravlje.

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348