Novosti

Mycoplasma genitalium: prepoznavanje, prevencija i liječenje

Mycoplasma genitalium: prepoznavanje, prevencija i liječenje

Mycoplasma genitalium, sofisticirani uzročnik spolnih infekcija, pokazuje značajnu prevalenciju, krećući se globalno između 1% i 6,4% među ženama. Kada razmatramo čimbenike rizika, ulazimo u kompleksnu mrežu varijabli koje zahtijevaju pažljivo razumijevanje.

Osobe s povećanim rizikom od spolno prenosivih infekcija uključuju žene koje započinju odnos s novim partnerom, imaju više partnera ili partnera s više partnera, ili čak partnera s prethodno dijagnosticiranom spolnom infekcijom. Također, žene koje su već iskusile spolno prenosive infekcije, one koje se bave seksualnom razmjenom za novčanu naknadu ili su ovisnice koje koriste intravenske droge izložene su povećanom riziku. Nepostojanost u korištenju kondoma te prethodna infekcija klamidijom dodatno doprinose riziku od infekcije.

Koinfekcije (infekcije s više uzročnika u isto vrijeme) koje se često javljaju, prožimaju infekciju Mycoplasma genitalium s drugim bakterijskim i parazitskim spolno prenosivim infekcijama. Chlamydia trachomatis i Trichomonas vaginalis su najčešće pronađene koinfekcije kod pacijenata s infekcijom Mycoplasma genitalium.

Infekcija Mycoplasmom genitalium donosi ne samo izravne zdravstvene rizike već i povećava šanse za prijenos HIV-a. Kliničke manifestacije uključuju cervicitis (upala cerviksa) i upalnu bolest zdjelice. Simptomi Cervicitisa su najčešće: promjene u vaginalnom iscjetku i/ili mirisu te ponekad kontaktno blago krvarenje dok su simptomi upalne bolesti zdjelice: blaga do jaka bol u zdjelici, bol u trbuhu, nepravilan vaginalni iscjedak i/ili krvarenje pa čak i temperatura/groznica, što ukazuje na jaku i proširenu infekciju.

Upalna bolest zdjelice je izuzetno važan čimbenik kod ženske neplodnosti.

Važnost pravodobne dijagnoze naglašava se jednostavnom procedurom – bris cerviksa praćen testom NAAT (testovi amplifikacije nukleinske kiseline) s iznimnom osjetljivošću i specifičnošću preko 97-99%. Za učinkovito liječenje, primjenjuju se antibiotici, uz naglasak na važnosti tretmana partnera kako bi se izbjegla reinfekcija. Naravno, promicanje sigurnih metoda spolnih odnosa ostaje ključnim faktorom prevencije kako bi se spriječile infekcije.

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348