Novosti

Skrb prije začeća – prekoncepcijska skrb i obrada

Skrb prije začeća – prekoncepcijska skrb i obrada

ŠTO JE TO SKRB PRIJE ZAČEĆA?

Skrb prije začeća odnosi se na proces utvrđivanja rizika za eventualnu neplodnost pojedinca i ishod trudnoće s ciljem smanjenja ili uklanjanja tih rizika kroz edukaciju, savjetovanje te moguću medicinsku intervenciju. Rizici mogu biti razni: bihevioralni, okolišni, biomedicinski te društveni.

ZAŠTO JE TO BITNO?

Rutinsko rješavanje problema prije začeća kod svih žena reproduktivne dobi važno je iz nekoliko razloga:

  • gotovo 40% trudnoća u Hrvatskoj je nenamjerno,
  • gotovo 30% trudnica prvi put vidi liječnika u drugom tromjesečju trudnoće (≥14 tjedana) nakon što je faza organogeneze (najosjetljivija faza razvoja embrija već završena koja se događa između 3. i 10. tjedna trudnoće).

Za prevenciju urođenih anomalija novorođenčeta, intervencija prije začeća (npr. nadoknada folne kiseline, izbjegavanje alkohola i mnogih štetnih lijekova) važnija je od intervencije u trudnoći. Također, neke intervencije mogu trajati mjesecima da bi se postigao željeni rezultat.

PRIMJERI:

Primjeri zdravstvenih problema majke koji zahtijevaju regulaciju prije trudnoće: arterijska hipertenzija, astma, bolest štitnjače, epilepsija, kardiovaskularne bolesti (urođene ili stečene), sistemski lupus, nasljedne trombofilije (poremećaji zgrušavanja), alergije, zubni karijes i druge oralne bolesti.

Posebna i vrlo važna kategorija su nasljedne bolesti koje se trebaju dijagnosticirati prije trudnoće da bi se uopće znali rizici koje iste nose.

Zdrava prehrana, vitamini, minerali te suplementi - neesencijalne dodatke prehrani i biljne pripravke treba prestati primjenjivati s obzirom na to da je rizik za fetus od takvih tvari nepoznat. Visoke doze vitamina A uzete tijekom rane trudnoće mogu uzrokovati urođene anomalije. S druge strane, neke vitamine i minerale (folna kiselina, jod...) je potrebno uzimati u ranoj trudnoći da bi se prevenirale određene anomalije.

ALI DOKTORE, JA SAM ZDRAVA...

Ne uzrokuju sve bolesti simptome; neka stanja se manifestiraju kasnije u životu, a mogu itekako naštetiti zdravlju majke i djeteta u trudnoći. „Biti zdrav“ ne znači sa sigurnošću da ne postoje rizici koji se mogu prepoznati, smanjiti ili ukloniti pravovremenom intervencijom.

Ako vam je prvi kontakt sa zdravstvenim sustavom to da se nađete u čekaonici hitne ambulante s pozitivnim testom na trudnoću, pravovremena intervencija za čitav niz stanja je nemoguća... Nemojte riskirati.

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348