Dermatokirurgija

POLIKLINIKA MAGNOLIJA

DERMATOKIRURGIJA

Uvriježeno je mišljenje da osobe koje se bave ovom medicinskom djelatnosti postoje samo radi provođenja kompletnog odstranjivanja i slanja na patohistološku analizu malignih tumora kože. Iako to predstavlja najčešći posao kojima se oni bave u svom profesionalnom radu, činjenice govore da to baš i nije tako. Postoje brojna stanja kože i njenih adneksa za čija su rješavanja neophodna provođenja kirurških zahvata i procedura a da se uopće ne radi o malignim kožnim tumorima.

BRADAVICE: iako spadaju u benigne tumore kože virusnog podrijetla  u mnogim Ustanovama, pa tako i u Poliklinici Magnolija se promjerom veće bradavice koje do tada nisu reagirale na liječenje tekućim dušikom (krioterapija) liječe primjenom klasičnog kirurškog odstranjenja čiji se principi bitno ne razlikuju od liječenja malignih tumora kože, osim što rubovi ekscizije mogu biti bliži rubu bradavice.

KONDILOMI: također manje izrasline virusnog podrijetla, smještene najčešće u predjelu muških i ženskih genitalija. Kod nas se postupak elektrokoagulacije ovih tvorbi provodi od strane kirurga, osobito ako su smještene unutar analnog otvora za čiju je vizualizaciju često potrebna i primjena anoskopa.

anoskop.webp

ANOSKOP

KSANTELAZME: žućkaste ploče gornjih i donjih kapaka očiju uslijed nakupljanja kolesterolskih kristala. Indikacija za odstranjenje ksantelazmi je estetske prirode i bilo da se radi metodom klasične ekscizije /velika stopa recidiva!!!/, ili primjenom CO2 ili YAG lasera vrlo često je provode dermatokirurzi.

PROŠIRENE KAPILARE osobito na nogama rješavaju najčešće dermato ili vaskularni kirurzi metodom koja se zove sklerozacija.

FOLICULITIS: upala folikula dlaka osobito kod žena koje provode česte depilacije sa najčešćim lokalizacijama u predjelu okolice genitalija i prepona. U slučajevima kada dugotrajne dermatološke terapije antibiotskim kremama ne daju rezultata, te kod pojave gnojnih /apscedirajućih/ oblika bolesti, neophodno je učiniti radikalni operacijski zahvat čije je izvođenje u domeni rada dermatokirurga.

HIDRADENITIS: upalna bolest žlijezda znojnica kod osoba koje se puno znoje ili kod primjene nekih kozmetskih preparata ili provođenja depilacije, se kirurški tretiraju pod sličnim uvjetima kao prethodna upalna bolest kože.

ONIHOMIKOZA I URASLI NOKTI predstavljaju gljivična oboljenja zaslona noktiju koja su u velikom broju slučajeva vrlo otporne na liječenje primjenom lokalnih krema, masti i kapi koje prepisuju liječnici dermatolozi. U takvim slučajevima jedino rješenje tim pacijentima jesu operacijski zahvati u smislu djelomičnih /parcijalnih / ili potpunih odstranjenja noktiju. Te se operacije rade iz razloga pokušaja zaustavljanja napredovanja upalnog procesa ili iz razloga učinkovitijeg djelovanja lokalnih antigljivičnih lijekova.

KRONIČNI ŽULJEVI: nastaju uslijed nepravilnog opterećenja i prijenosa težine cijelog tijela, najčešće na stajnom dijelu stopala. Ukoliko su kronične prirode mogu biti vrlo neugodne po pacijenta iz razloga jake bolnosti kod hodanja čime dolazi do poremećaja statike tijela u cijelosti. U slučajevima kad postupci i mjere konzervativne lokalne terapije ne daju rezultate pribjegava se provođenju radikalne klinaste ekscizije kroničnih žuljeva pod lokalnom anestezijom, te naknadnim ortopedskim konzultacijama u svezi nošenja ortopedskih uložaka.

Postoji skupina kožnih bolesti autoimunog podrijetla kao što su lihen planus, psorijaza, vitiligo, kao i određenih vrsta tumora kože , čija se konačna dijagnoza ne može donijeti bez provođenja uzimanja uzorka kože / biopsija kože / koja spada pod ingerenciju dermatokirurga.

BENIGNI TUMORI KOŽE: iako nisu opasni po život, benigni tumori kože su često od predmeta interesa rada dermatokirurga. Radi se o širokom spektru tumorskih tvorbi: cornu cutaneum, lipom / masna žlijezda /, aterom / lojna žlijezda /, fibrom /tumor vezivnog tkiva /, piogeni granulom, keratoze, madeži svih vrsta i oblika, hemangiom itd.

Operacijski zahvati benignih tumora kože se provode iz dva najčešća razloga. Daleko najčešći jest sumnja na pojavu malignog tumora kože i bojazan da se ona ne previdi. U tom smislu su u procesu donošenja dijagnoze u suradnji sa liječnikom dermatologom česte potrebe za kirurškim provođenjem djelomične /parcijalne/ biopsije / danas rjeđe/ ili kompletnog odstranjenja benignog tumora kože /ekscizijska biopsija/. U velikom se broju slučajeva preparati odstranjeni kirurškim putem šalju na patohistološku analizu što predstavlja najbitniju kariku za ispravno postavljanje dijagnoze. Drugi razloga za provođenjem odstranjenja benignih tumora kože jest skupina estetsko-funkcionalnih razloga kao što su: krvarenje, nezgodna lokalizacija, smetnje kod obavljanja nekih uobičajenih životnih aktivnosti i sl.

MALIGNI TUMORI KOŽE bili su i ostali najčešći razlog za djelovanje liječnika dermatokirurga. Iako su principi i tehnika odstranjenja ove tumora skupine gotovo jednake kao i za prethodne, kirurgija malignih tumora kože ima i neke specifičnosti. To se prije svega odnosi na izvođenje odstranjenja sa širim rubovima do u zdravo tkivo radi smanjenja mogućnosti ponovne pojave tumorske tvorbe na istome mjestu ili potrebe za provođenjem takozvanog šireg odstranjenja tumora kože koji se radi kao drugi , potpuno novi zahvat. Obzirom da neki od tih tumora imaju manji ili veći potencijal metastatskog širenja / vidjeti prethodno u dijelu poglavlja o dermatologiji/ kirurzi su često involvirani i u kirurgiji lokalnih i udaljenih metastatskih promjena limfnih čvorova ali i uklanjanju metastaza bolesti bilo da se radi o odstranjenju pojedinačne kožne metastaze ili više udaljenih metastatskih čvorova.

Tehnika kompletnog uklanjanja tumora kože /ekscizijska biopsija/:

Unutar dermatološke ordinacije Poliklinike Magnolija kompletno odstranjenje madeža ili tumora se odvija na slijedeći način: nakon pripreme i pranja dijela kože na kojoj se nalazi tumorska tvorba postavi se jednokratna plastificirana kompresa sa rupom u njezinu središtu koja se postavi na način da se tvorba koja se odstranjuje postavi u središte otvora na kompresi. Slijedi davanje lokalnog anestetika /kod nas 2% Lidocain / tik ispod rane tumora i za širinu udaljenosti planiranog reza od ruba tumorske tvorbe. Kod procesa provođenja kožnih rezova u obliku kriške naranče mora se paziti da se one radi dovoljno daleko od rubova tvorbe u sve tri dimenzije, preparat odmah stavi u formalinsku bočicu te zaostali defekt najčešće prešije direktnim šavima iako postoje i rijetke situacije kad se kožni defekt mora prekriti jednom od jednostavnijih rekonstrukcijskih metoda. Nakon što se dobije nalaz patohistološke analize treba pročitati koja je vrsta stanica odstranjenog tumora i da li je u cijelosti skinut u 3 dimenzije. Prema podacima dostupnog patohistološkog kanala se pacijenta se nazove i detaljno objasni koji su daljnji planovi liječenja te kakva je prognoza bolesti.

uklanjanje-madeza.webp

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348