Gastroenterologija

POLIKLINIKA MAGNOLIJA

GASTROENTEROLOGIJA

Gastroenterologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi otkrivanjem (dijagnosticiranjem) i liječenjem (terapijom) bolesti probavnog trakta. Najvažniji organi probavnog trakta su: jetra, žuč, gušterača, slezena, jednjak, želudac, dvanaesnik, tanko i debelo crijevo. Relativno česte i brojne su bolesti koje mogu zahvatiti ove organe te izazvati vrlo različite subjektivne smetnje koje su uglavnom locirane u području trbušne šupljine gdje se većina ovih organa i nalazi. Među češćim bolestima su: upalne bolesti želudca (gastritis) i crijeva (kolitis), ulkusna bolest (vrijed, čir) želudca i dvanaesnika, žučni kamenci, upala gušterače (pankreatitis), upale jetara (hepatitisi) te nažalost kao i u drugim dijelovima tijela i u ovom se javljaju zloćudni tumori (rak ili karcinom).

Da bi se ovako široki spektar bolesti i poremećaja mogao dijagnosticirati bilo je potrebno razviti i specijalne aparate kao što su endoskopi. Naime dok jetra, žučni mjehur, žučne kanale, gušteraču i slezenu možemo i najčešće i pregledavamo ultrazvukom s kolor Dopplerom, kao najjeftinijom i najpogodnijom metodom, šuplje organe odnosno organe koji sadrže plinove u sebi ne možemo u cijelosti pregledati ultrazvukom kao niti CT-om ili pak MR-om. Zbog toga za pregled ovakvih organa a to su jednjak, želudac, dvanaesnik i crijeva koristimo endoskopske uređaje koje zovemo gastroskop i kolonoskop.

Ovi aparati omogućuju nam da pomoću specijalnih optičkih niti pregledamo unutarnje organe iznutra i time otkrijemo i najsitnije patološke promjene. Štoviše pomoću ovih aparata u mogućnosti smo uzimati i uzorke za patohistološku analizu pod mikroskopom, odstranjivati izrasline (polipe) kao i zaustavljati krvarenja iz ovih organa. Nakon ovako učinjene kompletne subspecijalističke gastroenterološke obrade probavnog sustava, moguće je po dobivenim nalazima ordinirati adekvatnu terapiju te postići brze i uspješne rezultate u liječenju gastroenteroloških bolesti.

MOGUĆNOST TRANSREKTALNOG ULTRAZVUKA

U sklopu gastroenterološke ambulante Poliklinike Magnolija moguće je učiniti slijedeće dijagnostičko-terapijske postupke i zahvate:

 • Subspecijalistički pregled gastroenterologa.
 • Ultrazvuk cijelog abdomena (jetara, žuči, gušterače, slezene, bubrega, mokraćnog mjehura).
 • Kolor Doppler krvnih žila i organa abdomena.
 • Rektosigmoidoskopija
 • Rektoskopija/ Anoskopija
 • Određivanje Helicobactera pylori.
 • Patohistološka analiza uzoraka.
 • Fekalna transplantacija
 • Aspirat duodenuma za mikrobiološku analizu -za utvrđivanje SIBO(sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva )
 • BEZBOLNA GASTROSKOPIJA
 • BEZBOLNA KOLONOSKOPIJA

POLIPEKTOMIJA
Polipektomija je zahvat kojim se pomoću električnog noža (elektrokauter) odstranjuju izrasline (polipi) iz probavne cijevi, a koje se mogu naći cijelom dužinom probavne cijevi, to jest od nivoa jednjaka do završnog dijela debelog crijeva, ali najčešće polipi se pojavljuju u debelom crijevu. Proces je u potpunosti bezbolan i preporuča ga se ukoliko je moguće učiniti odmah nakon, odnosnu u sklopu, gornje (gastrosopija) ili donje (kolonoskopija) endoskopije, kako bi se izbjegli dodatni financijski izdaci kao i ponovna priprema pacijenta.

Odstranjeni polip se obavezno šalje na patohistološku analizu kako bi se isključila zloćudna priroda izrasline, odnosno točno procijenila priroda procesa. Ovisno o pato-histološkom nalazu slijedi daljna dijagnostička obrada i liječenje ako je potrebno, a sami pato-histološki nalaz ima značajan utjecaj na određivanje ritma kontrolnih pregleda. Iznimno rijetko nakon odstranjenja polipa može doći do krvarenja koje se u pravilu jednostavno zaustavlja.

REKTOSKOPIJA
Rektoskopija je pregled završnog dijela debelog crijeva.

ANOSKOPIJA
Pregled izlaznog dijela debelog crijeva.

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA ABDOMENA
Ultrazvuk abdomena uključuje ultrazvuk jetre, žućnog mjehura i žućnih vodova, gušterače, slezene, bubrega i prostate te patološki povećanih limfnih čvorova i tekućine u trbuhu.

Ureaza izdisajni test na Helicobacter pylori

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

 • pon - pet 8:00 - 20:00
 • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4