Gastroenterologija

POLIKLINIKA MAGNOLIJA

GASTROENTEROLOGIJA

Gastroenterologija , medicinska specijalnost koja se bavi probavnim sustavom i njegovim bolestima. Gastroenterolozi dijagnosticiraju i liječe bolesti i poremećaje jednjaka , želuca , crijeva , jetre , žučnih puteva i gušterače . Među najčešćim poremećajima s kojima se moraju nositi su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), čir na želucu i dvanaesniku, maligni tumori, upalne bolesti crijeva, kolorektalni karcinom i rektalni poremećaji ...

Prve znanstvene studije probavnog sustava izveo je Jan Baptist van Helmont u 17. stoljeću. Godine 1833. objavljivanjeZapažanja Williama Beaumonta bacaju novo svjetlo na prirodu želučanog soka i probavnog procesa općenito.

Evo nekoliko slučajeva u kojima bi vam mogla biti od koristi odlazak gastroenterologu.

Rektalno krvarenje

Iako je ovo uobičajen problem koji je često rezultat manjeg problema kao što su hemoroidi ili analna pukotina, također može biti znak ozbiljnijeg problema. Ako je rektalno krvarenje jako, ako traje dulje od 2 ili 3 dana ili ako ga prati bol u trbuhu ili groznica, vrijeme je da ga pregledate.

Trajna žgaravica

Iako se povremeni napad žgaravice može dogoditi svakome od nas, osobito nakon uživanja u začinjenom obroku, ako se nekoliko puta tjedno suočite s čestom žgaravicom, to bi mogao biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Budući da ovo stanje može oštetiti sluznicu jednjaka, važno je posjetiti GI liječnika koji vam može dati odgovarajuće lijekove i promjene u prehrani za smanjenje simptoma žgaravice.

Promjene u crijevnim navikama

Ako primijetite kronični zatvor koji traje oko tjedan dana ili imate proljev dulje od nekoliko dana, važno je posjetiti gastroenterologa kako biste utvrdili uzrok. Uzrok bi mogao biti sve, od bakterijske infekcije do intolerancije na hranu do probavnih poremećaja kao što je Crohnova bolest.

Upravo ste napunili 50 godina

Do 50. godine života trebali biste zakazati i svoj prvi rutinski pregled raka debelog crijeva, također poznat kao kolonoskopija. Ovo je najučinkovitije sredstvo koje naši crijevni liječnici imaju za rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma. Oni pacijenti s povećanim rizikom od raka debelog crijeva možda će htjeti početi dolaziti na rutinske preglede do 45. godine.

Bol u trbuhu

Iako bol u trbuhu ima mnogo uzroka, ako primijetite da često osjećate bol, osobito nakon jela, ili ako bolove prate problemi s crijevima ili mučnina, to također može zahtijevati odlazak gastroenterologa radi testiranja.

Od raka debelog crijeva do problema s crijevima, gastroenterolog vam može pružiti liječenje i njegu koja vam je potrebna za zdrav probavni trakt.

Ako imate bilo koji od gore navedenih problema, gastroenterolog u poliklinici Magnolija može vam pomoći.

U sklopu gastroenterološke ambulante Poliklinike Magnolija moguće je učiniti slijedeće dijagnostičko-terapijske postupke i zahvate:

 • Subspecijalistički pregled gastroenterologa.
 • Ultrazvuk cijelog abdomena (jetara, žuči, gušterače, slezene, bubrega, mokraćnog mjehura).
 • Kolor Doppler krvnih žila i organa abdomena.
 • Rektosigmoidoskopija
 • Rektoskopija / Anoskopija (pregled izlaznog dijela debelog crijeva.)
 • Određivanje Helicobactera pylori.
 • Patohistološka analiza uzoraka.
 • Fekalna transplantacija
 • Aspirat duodenuma za mikrobiološku analizu -za utvrđivanje SIBO(sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva )
 • Bezbolna gastroskopija
 • Bezbolna kolonoskopija
 • Polipektomija je medicinksi zahvat gdje sa uz pomoć električnog noža (elektrokauter) otklanjaju  izrasline (polipi) iz probavnog trakta, a mogu se naći tokom cijele dužine probavne cijevi, odnosno, od jednjaka do završetka debelog crijeva. Polipi se najčešće pojavljuju u debelom crijevu što može prerasti u  rak debelog crijeva.
 • Ultrazvuk abdomena je pregled u koji je uključen pregled jetre, žućnih vodova i mjehura, slezene, gušterače, bubrega, prostate tekućine u trbuhu, povećani limfni čvorovi ...
 • Ureaza izdisajni test na Helicobacter pylori
 • Mogućnost transrektalnog ultrazvuka
 • i ostale gastroenološke preglede

 

 

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

 • pon - pet 8:00 - 20:00
 • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348