Ginekologija

POLIKLINIKA MAGNOLIJA

GINEKOLOGIJA

Djelatnosti koje se obavljajmo unutar Poliklinike Magnolija upotpunjuje suvremeno opremljena ginekološka ambulanta. Ginekološki pregled nudi mogućnost potpune dijagnostičke obrade i minimalno invazivnih zahvata pacijenticama daje kvalitetnu i učinkovitu uslugu na jednom mjestu.

Ginekološka ambulanta Poliklinike Magnolija sadrži:

 • specifično dizajnirani, trodijelni električni ginekološkog stoli koji omogućava visoki stupanj udobnosti pacijentice u vrijeme pregleda.
 • moderan 3D/4D ultrazvuk marke Voluson E10 /sliku i tehničke prednosti vidjeti u tekstu poglavlja o ultrazvučnoj dijagnostici/
 • video/digitalni HD kolposkop - omogućava moderan pristup dijagnostičke obrade i liječenja uznapredovalih promjena vrata maternice. Posjeduje i mogućnost pohranjivanja dobivenih slika u kartonu pacijentice čime se na lakši i produktivniji način obavlja njihova usporedba i daljnje praćenje promjena.
 • ambulantni ''office'' histeroskop - omogućava dijagnostičku obradu neplodnosti, pojedinačnih patoloških promjena unutarnjih dijelova maternice / endometrij /, kao i odstranjenje tvorbi poput polipa ili mioma smještenih u unutrašnjosti maternice.
 • zasebni ekran povezan sa ultrazvučnim aparatom koji omogućava pacijentici ili suprugu promatranje tijeka pregleda.
 • anesteziološki aparat ­– pruža mogućnost bezbolnog i učinkovitijeg provođenja minimalno invazivne terapijske procedure / histeroskopija /.
 • CTG uređaj – pruža mogućnost aktivnog praćenja stanja fetusa /aktivno vođenje trudnoće / tzv . kardiotokografija.

ginekoloska_ambulanta.webp

Ginekološka ambulanta


Zahvaljujući tehnološkoj podršci te uz sudjelovanje vrhunskih stručnjaka specijalista ginekologa, unutar prostora ginekološke ambulante Poliklinike Magnolija moguće je provesti široki opseg dijagnostičko-terapijskih procedura iz područja porodništva i ginekologije, kao i provoditi davanje tzv. drugog mišljenja za pacijentice koje su već ginekološki obrađivane u drugim Ustanovama.

1. PORODNIŠTVO
Aktivno vođenje trudnoće – antenatalna skrb

Poliklinika Magnolija svojim kadrovskim i tehničkim resursima omogućava sigurno vođenje trudnoće od samog početka. Moderan stil života, planiranje obitelji i drugi okolišni čimbenici doveli su do sve brojnije rizične skupine žena (starije od 35 godina, dijabetes, bolesti štitnjače, hipertenzija, poremećaji zgrušavanja, ponavljani pobačaj). Takve žene kandidati su za prekoncepcijsku obradu koju možete obaviti u ambulanti Poliklinike Magnolija. Važnost prekoncepcijske obrade je iznimna – ona je važan preduvjet za pravilno vođenje trudnoće i smanjenje rizika na minimalnu.

Za pravilno vođenje trudnoće važan preduvjet su kvalitetan i stručni kadar i kvalitetna medicinska oprema (ultrazvuk, CTG). Također je važan pristup trudnici, empatija i razumijevanje. Ukupan broj kontrolnih pregleda je individualan i ne postoji univerzalno pravilo, ovisi o procjeni rizičnosti trudnoće ali i željama trudnice. Svaki kontrolni pregled ima standardne točke koje moraju biti zadovoljene na najvišoj razini i obuhvaćaju detaljan ginekološki i fizikalni pregled, analizu urina na proteine, mjerenje krvnog tlaka i detaljan ultrazvučni pregled /procjena stanja ploda, procjena količine plodove vode, procjena morfologije posteljice/. Ginekološka ambulanta Poliklinike Magnolije nudi mogućnost neinvazivnog prenatalnog testiranja na kromosomske bolesti, rani kombinirani probir, procjenu mogućih anomalija kod jednoplodnih ali i kod blizanačkih trudnoća, te doppler najnovije generacije kako bi se na vrijeme utvrdio mogući zastoj rasta ploda, preeklampsija ili druge anomalije. Potencijalna ugroženosti ploda može se procijeniti i provođenjem kardiotokografije (CTG) koja je dostupna u zasebnoj, novouređenoj prostoriji sa ciljem pružanja maksimalne udobnosti uz istovremenu zaštitu intimnosti što može pozitivno utjecati na stanje majke i ploda.

ctg.webp

CTG i dio prostora gdje se obavlja

U sklopu trudničke ambulante Poliklinike Magnolija mogu se raditi i invazivnije pretrage kao što je ispitivanje plodne vode /amniocenteza/. Važnost edukacije trudnica i njihovih partnera prepoznali smo organizacijom multidisciplinarnog trudničkog tečaja u prostorima Poliklinike Magnolija.

Usluge koje je moguće napraviti u Poliklinici Magnolija u svrhu aktivnog i pravilnog vođenja trudnoće su:

 • 3D/4D ultrazvuk
 • CTG (kardiotokografija)
 • laboratorijske pretrage
 • neinvazivno prenatalno testiranje (Harmony, NIFTY, Panorama test)
 • amniocenteza
 • rani kombinirani probir
 • procjena mogućih anomalija /anomaly scan /

Mogućnost svih potrebnih usluga na jednom mjestu bez redova čekanja, kvaliteta usluge i prisustvo partnera prilikom svih pregleda jamstvo su zadovoljstva trudnica i dobrih ishoda trudnoće.

2. GINEKOLOGIJA
U narednim poglavljima željeli bismo objasniti neke od najčešćih stanja vezanih uz ginekološke abnormalnosti:

1. POJAVA ABNORMALNIH VAGINALNIH KRVARENJA /produljena menstruacija, nejasna vaginalna krvarenja u sredini ciklusa, krvarenje u menopauzi, obilne menstruacije kod adolescentica/

Uzroci vaginalnog krvarenja su brojni. Od strukturnih uzroka najčešći su: polip maternice, miom maternice, adenomioza, a kod žena u menopauzi mogu ukazivati na karcinom /najčešće karcinom endometrija/. Ostali uzroci uključuju: krvarenje u ranoj trudnoći, pobačaj, izvanmaternična trudnoća, poremećaj zgrušavanja krvi, kronične bolesti (dijabetes, bolesti štitnjače), emocionalni i fizički stres, nagli gubitak tjelesne težine.

Poliklinika Magnolija na jednom mjestu nudi dijagnostička i terapijska rješenja. Pomoću 3D/4D ultrazvuka možemo s lakoćom dijagnosticirati strukturne uzroke /polip maternice, miom maternice, adenomioza/, ali i neke druge uzroke kao što su pobačaj i izvanmaternična trudnoća. Laboratorij nam pomaže kao komplementarna metoda u dijagnostici /npr. poremećaja zgrušavanja krvi ili dijabetesa/.

U liječenju velikog dijela uzroka pomaže nam ambulantna histeroskopija koja je dostupna u ginekološkoj ambulanti Poliklinike Magnolija koja se može izvesti i pod općom anestezijom kod osoba koje smatraju da bi im ova vrsta pretrage bez nje bila bolna i neugodna. Uz pomoć instrumenata i kamere veličine 3 do 5 milimetara možemo s lakoćom ući u šupljinu maternice te napraviti učinkovitu dijagnostiku i liječenje. Primjerice, dijagnostička histeroskopija u sklopu krvarenja može pokazati polip maternice koji se u istom aktu može odstraniti te na taj način za 30- ak minuta riješiti problem obilnih menstruacija, posljedične anemije te u konačnici smanjene kvalitete života.

Dijagnostička obrada i liječenje abnormalnih vaginalnih krvarenja u ginekološkoj ambulanti Poliklinike Magnolija obavlja se uz:

 • laboratorijske pretrage
 • moderni 3D/4D ultrazvuk uz color doppler krvnih žila
 • ambulantna ''office'' histeroskopija /dijagnostička histeroskopija, terapijska histeroskopija/


2. KRONIČNA BOL U ZDJELICI / bol u donjem dijelu trbuha, bol kod spolnog odnosa/

Mnoge žene s vremena na vrijeme imaju bolove u zdjelici i u donjem dijelu trbuha, obično tijekom ili prije menstruacije. Međutim, u slučajevima svakodnevnih pojava bolova u zdjelici pozornost treba usmjeriti na poremećaje ili bolesti mokraćnog mjehura, crijeva, reproduktivnih organa ili mišićima zdjelice. Mnoga stanja uzrokuju bolove u zdjelici, uključujući endometriozu, priraslice, kronična upala slijepog crijeva ili hernije (kile). Pisane ekspertize i mišljenja naših specijalista mogu vam pomoći u razjašnjenju uzroka boli i adekvatnom liječenju. Konzervativne metode liječenja dostupne su u ginekološkoj ambulanti Poliklinike Magnolija.

3. URINARNA INKONTINENCIJA

U suradnji s timom urologa, u Poliklinici Magnolija možete na jednom mjestu dobiti pouzdanu dijagnostičku obradu i liječenje inkontinencije urina. Poznato je da skoro 50% žena u menopauzi ima probleme s nevoljnim otjecanjem urina /inkontinencija urina/. Urinarna inkontinencija značajno narušava kvalitetu života žena, a zbog nelagode i srama uzrokovanim ovim stanjem žene ne traže pomoć na vrijeme.

Ona se može javiti u naporu, može se manifestirati kao pojačano noćno mokrenje ili može biti uzrokovana pojačanim emocionalnim stresom /sindrom prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura/, lijekovima ili drugim provokacijskim čimbenicima, npr. zbog hladnoće (urgencija). Osnova dijagnostičke obrade ovih pacijentica su ginekološki pregled, laboratorijske pretrage, ultrazvučna procjena anatomije organa male zdjelice, urodinamika i dnevnik mokrenja. Većina ovih navedenih dijagnostičkih procedura kao i multidisciplinarni tim ginekolog-urolog su dostupni u našoj Ustanovi. Upravo postojanje zajedničkog tima iz dvije navedene specijalnosti dovodi do preciznijih dijagnostičkih rezultata praćenih uspješnijim terapijskim smjernicama.

4. UPALE VRATA MATERNICE (cervicitis)

Upala vrata maternice najčešće ne daje nikakve simptome što i predstavlja najveći razlog provođenja redovitih ginekoloških kontrola u svrhu prevencije raka vrata maternice koji najčešće pogađa mlađe, spolno aktivne žene. Upala vrata maternice najčešće nastaje kao posljedica spolno prenosivih bolesti. Najčešći simptomi su neugodan vaginalni iscjedak, učestalo mokrenje, bolno mokrenje, bol tijekom spolnog odnosa, krvarenje poslije spolnog odnosa ili kombinacija navedenih simptoma. Nažalost, većina žena u početku nema simptome ili imaju neplodnost i spontani pobačaj nerazjašnjenog uzroka.

Poliklinika Magnolija sadrži sve potrebne dijagnostičke i terapijske opcije za prepoznavanje i tretman ovog patološkog stanja:

 • pouzdana laboratorijska dijagnostika
 • ultrazvuk
 • video kolposkopija
 • LETZ biopsija /konizacija/: riječ je o relativno jednostavnom i poštednom operacijskom postupku kojim se djelomično / LETZ biopsija / ili u cijelosti /LETZ konizacija / odstranjuju manji ili veći izmijenjeni dijelovi tkiva vrata maternice koji se šalju na patohistološku analizu. Obavlja se primjenom posebnih niskovoltažnih električnih omči različitih dimenzija u ovisnosti o veličini promjena vrata maternice. Ova vrsta zahvata ima istovremeno i dijagnostičku i terapijsku svrhu u tretmanu premalignih promjena vrata maternice /CIN II, III/. Zadnje vrijeme se izvodi češće od klasične konizacije jer se LETZ konizacijom održava duljina grlića maternice što u puno manjem broju slučajeva sprječava pojavu preranog otvaranja ušća maternice u trudnoći.

Sve nabrojane procedure dijagnostičke obrade i operacijskog liječenja patoloških promjena vrata maternice možete obaviti na jednom mjestu-ginekološkoj ordinaciji Poliklinike Magnolija.

5. CISTE / TUMORI / JAJNIKA

Većina cističnih tvorbi jajnika (cista jajnika, tumori jajnika) su dobroćudne tvorbe, međutim neke od njih mogu biti maligne. Obzirom da su te ciste jajnika najčešće bezbolne i ne otkrivaju odmah simptome, važno je pratiti ih redovitim ultrazvučnim pregledima. Najčešće ciste su funkcionalne, a uz njih česti mogu biti endometriomi i dermoidi (endometriotične ciste, dermoidne ciste).

U početnim stadijima ciste najčešće ne daju nikakve simptome postojanja, međutim porastom njihova volumena mogući su sljedeći simptomi:

 • bol u donjem dijelu trbuha
 • nadutost
 • bol tijekom menstruacije (bolna menstruacija)
 • bol neposredno prije menstruacije
 • bol prilikom spolnog odnosa
 • bol u donjem dijelu leđa
 • napetost dojki
 • mučnina i povraćanje

Mogući su i simptomi oštre boli u zdjelici, vrućice, naglog zamaranja i ubrzanog disanja što može ukazivati na uklještenje jajnika ili puknuće ciste. To se najčešće događa kod cista većih promjera (već ako su veće od 4 cm).

Uvijek postoji mogućnost da je cista jajnika zloćudna – karcinom jajnika. Stoga je od izuzetne važnosti redovito praćenje ciste, posebno kod žena u postmenopauzi.

Poliklinika Magnolija nudi 3D/4D ultrazvučne prikaze morfologije ciste jajnika te uz posebne algoritme i doppler možemo s visokom točnošću procijeniti rizik od mogućeg razvoja ciste u njenu malignu formu.

6. ENDOMETRIOZA: predstavlja stanje pojavljivanja dijelova sluznice maternice na drugim dijelovima tijela, dakle izvan svog prirodnog smještaja unutar same maternice. Najčešća mjesta pojave ovih otočića sluznice maternice jesu površina trbušnih organa: crijeva, jajnika i jajovoda, potrbušnica, stjenka mokraćnog mjehura ili ispod kože predjela male zdjelice. Klinički su endometriotična žarišta značajna iz razloga što najčešće reagiraju na hormonalne podražaje odgovorne za menstruaciju te su stoga sklona krvarenju, izazivanju grčeva i bolnosti u predjelu male zdjelice, te u konačnici stvaranju priraslica ožiljnim tkivom koje svojim pritiskom ometaju urednu funkcionalnost zahvaćenih organa. Uslijed pojava priraslica može doći i do sprečavanja prolaza jajnih stanica od jajnika prema maternici čime dolazi do nastajanja nepolodnosti. Ukoliko dolazi do prebacivanja ovih otočića sluznice maternice u predio jajnika i njegove okolice može doći do razvoja ciste ispunjene krvlju- endometriotične ciste.

Obzirom da veliki broj pacijentica sa endometriozom nema nikakve simptome, ili su oni nespecifični, dijagnoza bolesti se donosi tek direktnim viđenjem otoka tkiva sluznice maternice tijekom pregleda trbušne šupljine specijalnim optičkim instrumentom koji se uvodi malim kirurškim rezom u blizini pupka.

Liječenje endometrioze se provodi lijekovima koji usporavaju rast tkiva sluznice maternice, operacijskim odstranjenjem ovakvih žarišta ili kombinirano, a sve u ovisnosti od stupnja proširenosti bolesti, jačine simptoma, dobi pacijentice kao i planovima za trudnoću. U najgorim slučajevima se provodi radikalan operativni zahvat-histerektomija , kojim se odstranjuje maternica u cijelosti, često skupa sa odstranjenjem jajnika i jajovoda. Treba naglasiti da sama primjena lijekova ne dovodi do izlječenja bolesti te se ista vraća po prekidu terapije.

7. MIOMI MATERNICE:

Miomi predstavljaju najčešći dobroćudni tumor maternice i pojavnost im korelira s dobi žene. Smatra se da čak 70% žena u prvih 50 godina života može imati miome. Ukupno 30% žena ima simptome uzrokovane miomima:

 • produljene menstruacije
 • bolne menstruacije
 • bol u trbuhu (bol u donjem dijelu trbuha)
 • simptome pritiska (učestalo mokrenje, konstipacija, opstipacija)
 • komplikacije u trudnoći (prijevremeni porod, učestali pobačaji)
 • neplodnost

Miomi ponekad, ali vrlo rijetko mogu maligno alterirati. Rizični čimbenici za zloćudnost su: starija dob pacijentice, anemija, miom veći od 7 cm.

Zlatni standard u procesu otkrivanja mioma je ultrazvuk. Nakon detaljnog ginekološkog pregleda kojim će se uočiti povećana, neravna maternica, ultrazvučnim pregledom se točno može prikazati morfologija maternice. Tako se uz pomoć 3D prikaza može identificirati smještaj mioma i povezati s mogućim komplikacijama. Pomoću ultrazvuka se može učiniti procjena slijedećih parametara vezanih uz postojanje mioma: smještaj /lokalizacija/ mioma i njegova prokrvljenost, kao i veličina i najveći promjer mioma.

8. BOLEST BARTOLINIJEVE ŽLIJEZDE:

Bartolinijeva žlijezda predstavlja jednu od najvažnijih žlijezda u spolnom /seksualnom/ životu žene jer je odgovorna za ovlaživanje sluznice spolovila tijekom spolnog odnosa. Ciste Bartolinijeve žlijezde, apscesi Bartolinijeve žlijezde i druge tumorske mase u tom području mogu značajno utjecati na kvalitetu života žene. Bol i oticanje u području vanjskog spolovila može narušiti svakodnevno funkcioniranje – nemogućnost sjedenja, hodanja i spolnog odnosa. Dijagnoza navedenih poremećaja je klinička – potreban je stručan ginekološki pregled.

U ginekološkoj ambulanti Poliklinike Magnolija moguće je trenutačno rješenje simptoma – uz lokalnu anesteziju učini se incizija ciste Bartolinijeve žlijezde što dovodi do trenutačnog olakšanja stanja. Preporučamo i svakoj pacijentici dodatno uzimanje antibiotika (ovisno o slučaju) kako bi se spriječila pojava sekundarne infekcije koja dovodi do ponovnog nastajanja ciste. Kontrolni pregledi su nužni kako bi se gnojni sadržaj ciste do kraja izdrenirao i kako bi estetski kriteriji bili zadovoljeni.

Također i ostala stanja i ginekološke probleme /o čemu možete čitati na našem blogu/ možete s povjerenjem riješiti na jednom mjestu u Poliklinici Magnolija.

BOLESTI DOJKE
U Poliklinici Magnolija se obavljaju sve vrste pregleda dojki. Slijedi popis najčešćih razloga dolaska pacijentica sa promjenama na dojci:

 1. Iscjedak iz bradavice dojki Iako u najvećem broju slučajeva pojava iscjetka iz bradavice nije opasan simptom svaka njezina pojava treba biti razlogom odlaska na liječnički pregled. Razlog tome jest da se kod svake desete žene sa ovom pojavom krije postojanje raka dojke. Najčešće iscjedak iz bradavice bude /su/krvav čiji je uzrok najčešće postojanje dobroćudne tvorbe ograničene unutar mliječnog kanalića / intraduktalni papilom /koja se otkriva ili obavljanjem samopregleda dojke ili mamografskim nalazom. U slučajevima obilnijeg i ponavljajućeg krvavog iscjetka tvorba se odstranjuje kirurškim putem uz lokalnu anesteziju. Iscjedak iz bradavice može biti i mliječnoga izgleda / galaktoreja /, najčešće kao posljedica hormonalnih promjena, te nije od kirurškog interesa.
 2. Infekcija dojke / mastitis / nastaje najčešće u periodu dojenja i klinički se manifestira kao bolna, crvena i otečena dojka. Liječi se primjenom peroralnih antibiotika i stavljanjem hladnih obloga uz nošenje grudnjaka. U slučaju nastanka lokaliziranog nakupljanja gnoja / apsces dojke /, pojavom povišene temperature i izrazite bolnosti na dodir, uz primjenu antibiotika treba učiniti i otvaranje takve gnojne nakupine kirurškim putem / incizija /. Izrazito rijetko pojava infekcije dojki može biti i simptom raka dojke / inflamatorni oblik raka /
 3. Bolnost dojke / mastalgija /predstavlja jedan od najčešćih razloga za dolazak pacijentica na liječnički pregled dojki. Najčešće je povezana sa pojavom hormonalnih promjena kod menstruacije, ili rjeđe uslijed rasta benignih cisti, te ne predstavljaju klinički opasan simptom. U izrazito rijetkim situacijama bol dojke može biti i simptom postojanja raka dojke. Liječenje je konzervativno: analgetici, hladni oblozi uz nošenje grudnjaka.
 4. Fibrocistična mastopatija predstavlja stanje pojava umjereno bolnih čvorova tkiva dojke, obično u njenim vanjskim gornjim dijelovima. Iako se radi o poprilično učestaloj pojavi, ona nema osobiti klinički značaj jer ne predstavlja osnovu za razvoj raka dojke. Otkriva se kliničkim, ultrazvučnim i mamografskim pregledom te ne predstavlja indikaciju za kirurškim tretmanom.
 5. Ciste dojki: radi se o pojavi šupljina unutar tkiva dojki ispunjenim tekućinom. U daleko najvećem broju slučajeva su dobroćudne naravi. Ako su bolne na dodir i većih dimenzija može se učiniti punkcija istih pod kontrolom UZV nakon čega se tekućina može poslati na mikrobiološku obradu. Ukoliko se ciste ponavljaju nakon više punkcija na istome mjestu pribjegava se kirurškom odstranjenju ciste pod lokalnom anestezijom.
 6. Fibroadenom dojke, radi se o najčešćem benignom tumoru dojke bez potencijala prelaska u rak dojke. Nastaje kod osoba mlađe životne dobi i najčešće ih pacijentice same otkriju pipanjem bezbolnih, pomičnih „kvržica“ što i predstavlja razlogom njihova odlaska na liječnički pregled. Obično se preporuča praćenje brzine rasta ovih tvorbi jednogodišnjim ultrazvučnim pregledom. U slučajevima ubrzanog rasta i osjeta nelagodnosti, pristupa se kirurškom odstranjenju fibroadenoma, koji se u ovisnosti o položaju tvorbe i veličine dojki može učiniti i u lokalnoj anesteziji, te svakako poslat na patohistološku analizu.

Sva do sada nabrojana stanja i promjene tkiva dojki su dobroćudnog karaktera, te se njihov pregled, ultrazvučno praćenje i eventualni manji kirurški zahvati mogu rutinski obaviti unutar ginekološke ambulante Poliklinike Magnolija. 

ginekoloska_ambulanta-magnolija.webp

 Ginekološka ambulanta

Rak dojke

Liječite rak dojke u poliklinici Magnolija pod kontrolom vrhunskih tima liječnika sa najmodernijom opremom. Bitno je naglasiti da cijela procedura traje između jednog i dva dana. Nije nebitan i podatak da naša briga o našem pacijentu ne prestaje niti nakon provođenja predloženog protokola liječenja obzirom da tim liječnika Poliklinike Magnolija ima sposobnost praćenja uspjeha provođenja svih modaliteta liječenja pacijentica sa rakom dojke. Više informacija o načinu liječenja raka dojke

Papa test

Unutar polilinike Magnolija možete napraviti papa test, temelj rane dijagnostike raka vrata maternice. 

ORDINACIJA GINEKOLOGIJE

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE DOKTORE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

 • pon - pet 8:00 - 20:00
 • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4