Kardiologija

POLIKLINIKA MAGNOLIJA

KARDIOLOGIJA

U ambulanti za bolesti srca i krvnih žila Poliklinike Magnolija, provodi se dijagnostička obrada pacijenata sa srčanim smetnjama. Primjenom najsuvremenije kardiološke opreme, tim vrhunskih stručnjaka, subspecijalista kardiologije, donosi dijagnozu i terapijske smjernice za navedenu skupinu pacijenata.

Obzirom da su bolesti srca i krvnih žila najčešće bolesti današnjice i najčešći uzrok invaliditeta i smrti ljudi, preventivni pregledi, provođenje ranih dijagnostičkih metoda i adekvatnog liječenja su od presudnog značaja za prognozu pacijenata oboljelih od krvnožilnih i srčanih oboljenja. Stoga savjetujemo da za pregled kardiologa ne treba čekati pojavu duljih i težih simptoma, jer rani pregled može biti presudan za prognozu ove vrste bolesti.

FAKTORI RIZIKA za razvoj ovih bolesti, ovise o dobi i spolu, a mogu biti:

 1. nasljedni ( češći su u nekim obiteljima )
 2. stečeni (ovise o stilu života )– pušenje, nezdrava prehrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, šećerna bolest, povišen krvni tlak, povišen kolesterol.

Kardiološki pregled je indiciran u slijedećim situacijama:

 • ako se radi o preporuci Vašeg liječnika obiteljske medicine.
 • u slučaju pojave bolova u prsima
 • u slučaju osjeta nedostatka zraka ili gušenja u mirovanju i pri naporu
 • postojanje ubrzanog ili usporenog srčanog ritma, tzv. preskakanje srca
 • u slučaju postojanja obiteljske sklonosti srčanim oboljenjima.
 • u slučaju nalaza povišene razine ukupnog kolesterola u krvi. / vidjeti poglavlje Opća interna medicina /
 • u slučaju postojanja povišenog krvnog tlaka /HIPERTENZIJA / Vidjeti poglavlje Opća interna medicina/
 • u slučajevima sklonosti pušenju, neovisno o statusu bivšeg ili aktivnog pušača
 • u slučaju postojanja šećerne bolesti / Dijabetes /.
 • u slučajevima procjene stanja srca i krvnih žila prije početka provođenja novih programa vježbi.

Kardiološki pregled unutar kardiološke ambulante Poliklinike Magnolija se obavlja na slijedeći način:

1. Uzimanje anamneze kroz razgovor s bolesnikom
- obiteljska anamneza kojom se ispituje obiteljska sklonost nekim bolestima – povišenom krvnom tlaku, infarktu srčanog mišića, moždanom udaru, šećernoj bolesti i drugim težim bolestima .

-osobna anamneza u kojoj pacijent iznosi koje je bolesti prebolio ili se od njih liječi. Uputno je ponijeti i medicinsku dokumentaciju o dosadašnjim dijagnosticiranim bolestima.

- sadašnje tegobe zbog kojih je pacijent došao na pregled /ukoliko se ne radi o preventivnom pregledu/. Treba uzeti u obzir i fiziološke funkcije kao što su apetit , stolica , mokrenje , spavanje, kao i provođenje životnih navika poput pušenja, uživanja alkohola, kave, opojnih droga, lijekova, postojanja prethodnih alergijskih bolesti, te ispitivanje prirode posla koji pacijent svakodnevno obavlja.

2. Klinički kardiološki pregled ( osnovni ) podrazumijeva

 • mjerenje krvnog tlaka
 • snimanje i očitanje 12 kanalnog EKG-a.

Krvni tlak – je tlak koji nastaje u procesu kretanja krvi kroz krvne žile počev od srca., pogledati poglavlje Opća interna medicina

HOLTER KRVNOG TLAKA se postavlja na tijelo pacijenta sa ciljem kontinuiranog mjerenja krvnog tlaka kroz 24 sata . U vrijeme mjerenja krvnog tlaka Holterom pacijent osjeća zujanje i stezanje nadlaktice, dok sami tijek mjerenja u vrijeme noćnog odmora ne utječe na san. Pacijent za vrijeme nošenja Holtera krvnog tlaka bilježi u dnevnik popis svojih aktivnosti, što je od osobite važnosti prilikom očitanja nalaza Holtera krvnog tlaka i postavljanja pravilne dijagnoze.

holter poliklinika magnolijaHOLTER EKG

Holter krvnog tlaka je indiciran je u svim slučajevima sumnje ili postojanja povišenog krvnog tlaka, obavezno kod započinjanja terapije visokog tlaka /Hipertenzije/, kao i kontrole učinkovitosti postojeće terapije, promjene terapije, te u svim slučajevima oscilacije krvnog tlaka. Uređaj registrira vrijednosti krvnog tlaka za vrijeme dnevnih aktivnosti i noćnog odmora i daje grafički prikaz kretanja tlaka u 24 sata.

EKG predstavlja neinvazivno snimanje električne aktivnosti srca pomoću elektroda koje se postave na kožu prednje stijenke prsnog koša i ekstremiteta.

Provođenjem ove metode se dobiva zapis srčane aktivnosti u trenutku snimanja, te pokazuje trenutni srčani ritam i broj srčanih otkucaja .Neizostavan je za donošenje mnogih kardioloških dijagnoza-aritmija , ishemijske bolesti srca /akutni infarkt miokarda , preboljeli infarkt miokarda/, daje informacije o veličini srca, uvećanju srčanih šupljina, zadebljanju klijetki, te detektira određena stanja koja mogu biti preteča iznenadne srčane smrti.


ekg magnolijaEKG UREĐAJ

Ukoliko je potrebno snimanje EKG-a u duljem vremenskom periodu ( 24h, 48h,72h ) indicirano je postavljanje Holter EKG-a.

holter ekgHOLTER EKG

Holter EKG je indiciran kod sumnje na bilo koji srčani poremećaj. Postavlja se na tijelo pacijenta koji ga u ovisnosti o indikaciji nosi od jednog do više dana. Ovaj aparat registrira EKG srca tijekom cijelog vremena nošenja. Metoda mjerenja je potpuno bezbolna osim mogućih nelagodnosti osjećaja slijepljenosti elektroda na koži. Prilikom obavljanja ove vrste pretrage pacijent može uredno obavljati svoje dnevne aktivnosti. Cijelo vrijeme nošenja aparata pacijent bilježi u dnevnik popis svojih aktivnosti, a te informacije su izrazito bitne za rezultate očitanja očitanja Holter EKG-a i postavljanja ispravne dijagnoze.

UZV SRCA UZ COLOR DOPPLER

Radi se o bezbolnoj i za pacijenta neškodljivoj dijagnostičkoj pretrazi koja pruža informacije o građi, funkciji srca te protoku krvi kroz krvne žile. Obavezna je dijagnostička pretraga prilikom obrade svakog kardiološkog bolesnika. pogledati poglavlje Ultrazvučna dijagnostika

ERGOMETRIJA, TEST OPTEREĆENJA predstavlja dijagnostičku pretragu koja bilježi električnu aktivnost srca pod opterećenjem. VIŠE O ERGOMETRIJI, TEST OPTEREĆENJASPIROERGOMETRIJA

Od nedavno se unutar kardiološke ambulante Poliklinike Magnolija provodi pretraga pod nazivom spiroergometrija. Ona predstavlja metodu testiranja procjene funkcije srca, pluća, krvožilnog i metaboličkog sustava u mirovanju i pod opterećenjem. Više o spiroergometriji


spiroergometrija magnolija
OPREMA ZA SPIROERGOMETRIJU

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

 • pon - pet 8:00 - 20:00
 • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348