Neurologija

POLIKLINIKA MAGNOLIJA

NEUROLOGIJA

U neurološkoj ambulanti i neurofiziološkom laboratoriju Poliklinike Magnolija uz kompletan neurološki pregled redovito se obavljaju i slijedeće neurofiziološke i ultrazvučne pretrage:

 • Elektroencefalogram (EEG) je pretraga prilikom koje se snima možda aktivnost.
 • EMNG dijagnostika
 • Color doppler (CDFI) karotidnih i vertebralnih krvnih žila
 • Najčešće bolesti i stanja koja se liječe u okviru neurologije su: glavobolje, križobolja, bol u vratu, nestabilnost pri hodu, vrtoglavica, trnjenje/drvenjenje, mišićna slabost, tremor, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, poremećaji memorije, konvulzivna stanja s epilepsijom, sinkope, moždani udari, tranzitorne ishemičke atake, sindrom nemirnih nogu, Tourette sindrom, dvoslike, privremeni gubitak vida, mijastenija gravis, sindrom karpalnog kanala, nasljedne neuropatije, dijabetička neuropatija, neuropatija kod herpes zostera, neuralgija živca trigeminusa, atipična facijalna bol, pareza facijalisa, parestetička meralgija i mnoga druga stanja.

USLUGE


EMNG:
EMNG obrada (Elektromioneurografija je metoda koja se koristi za ispitivanje živčane provodljivosti perifernih živaca i na taj način određivanje brzine kojom živac prenosi električne signale (brzina provođenja živaca). Također mjeri koliko dobro se električni živčani podražaj prenosi na određeni mišić (neuromuskularna vodljivost).
Traje otprilike oko jednog sata, a najčešće se koristi za ispitivanje simptoma kao što su bol, trnjenje, drvenjenje ili mišićna slabost.
EMG je metoda za ispitivanje električne aktivnosti mišića. Daje naznake o tome postoji li poremećaj samog mišića ili živac koji komunicira s mišićem ne funkcionira ispravno. Tijekom testa, jedna ili više malih iglica (koje se nazivaju i elektrode) se ubace kroz kožu u mišić. Prilikom ispitivanja elektrode pokupe električne aktivnosti koje se prikazuju na osciloskopu (monitor na kojem se prikazuje električna aktivnost u obliku valova), koja koristi zvučno pojačalo kako bi se mogla i zvučno čuti. EMG mjeri električnu aktivnost mišića tijekom mirovanja, blage kontrakcije i snažne kontrakcije. Kada se umetne elektroda, na osciloskopu se može vidjeti kratko razdoblje aktivnosti, ali nakon toga signal ne bi trebao biti prisutan.
Rezultati ispitivanja su dostupni odmah po završetku pretrage. EMG pomaže liječniku da odredi vrstu i težinu različitih mišićnih i živčanih poremećaja. Tome uvijek treba prethoditi temeljit neurološki pregled kako bi se postigla okvirna dijagnoza. Tada liječnik može provesti bliži pregled određenih mišića. To je u korist pacijenta, jer EMG iglom nije baš ugodan postupak.. Pretraga ne ostavlja trajne posljedice.

 

Color doppler (CDFI) karotidnih i vertebralnih krvnih žila
To je pregled koristi zvučne valove za proizvodnju slika karotidnih arterija u vratu koje prenose krv od srca do mozga. Doppler ultrazvučna studija – tehnika koja procjenjuje protok krvi kroz krvnu žilu – obično je dio ovog pregleda.

Pretraga je indicirana za:

 • sve bolesnike koji su preboljeli TIA (tranzitornu ishemičnu ataku) ili moždani udar
 • bolesnike s visokim rizikom za cerebrovaskularne bolesti
 • bolesnike sa sumnjom na subclavia steal syndrome
 • bolesnike sa sumnjom na centralni uzrok vrtoglavica
 • bolesnike s degenerativnom bolešću vratne kralježnice s vrtoglavicom i nejasnim glavoboljama
 • pretraga služi i za praćenje bolesnika kod kojih je već utvrđeno suženje karotida, te bolesnika kod kojih je izveden operativni zahvat na karotidnima arterijama.

TCD (transkranijalni dopler) Willisovog kruga i vertebrobazilarnog sliva
Transkranijalni​ ​Doppler​​ ( TCD )​, također poznat kao transkranijalna dupleksna sonografija u boji ( TCCS ) je sonografska studija intrakranijalnih struktura i krvnih žila, koja se najčešće koristi za identifikaciju hemodinamskog stanja prisutnog u vertebrobazilarnoj cirkulaciji i krugu od Willisa .

Post-COVID sindrom i post-covid ambulanta

Od sada u poliklinici Magnolija osnovana je post-covid ambulanta u kojoj se uspješno liječi Post COVID sindrom

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

 • pon - pet 8:00 - 20:00
 • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348