Novosti

Akne riješite se česte bolesti kože

Akne, riješite se jedne od najčešćih bolesti kože

Akne (bubuljice lat. Acne vulgaris) predstavljaju jednu od najčešćih bolesti kože, a njena je važnost još i veća ako se uzme u obzir podatak da se u preko 80 posto slučajeva pojavljuju na koži osoba u pubertetu, između 15-te i 20-te godine života.

Najčešće se pojavljuju na centralnim dijelovima lica kao što su čelo, obrazi, nos, brada, te kože okolice uha te ima raznih oblika akni. Akne mogu izazvati jako ružne ožiljke na koži.

Ne zna se točno kako akne nastaju, ali se pretpostavlja da nastaju kombiniranjem genetskih predispozicija praćenih određenim hormonalnim promjenama kao su što pojačano stvaranje muških spolnih hormona/ tzv. androgena / u vrijeme puberteta. Pojačano lučenje muških spolnih hormona, čak i kod osoba ženskog spola, dovodi do pojačanog rada lojnih žlijezda uslijed čega se stvara veća količina loja koja u konačnici začepljuje izvodne kanale žlijezda lojnica te sprečava izlazak loja na kožnu površinu. Konačna posljedica ovog otežanog istjecanja loja jest kompletno začepljenje kanala žlijezda lojnica odumrlim stanicama, čime dolazi do stvaranja idealnih uvjeta za rast i razvoj okolnih bakterija koje svojim prisustvom stalno podupiru upalni kožni proces na mjestima nastanka akni.

U ovisnosti o fazi razvoja i progresije ove kožne bolesti akne se dijele na tri vrste:

 • Miteser (Komedon) predstavlja najblaži oblik ove kožne bolesti a nastaje u slučajevima nemogućnosti izlaska na površinu kože nagomilanog loja i mrtvih kožnih stanica. Izgledaju poput žućkastih sitnih čvorića na površini kože. Pacijenti u ovom stadiju bolesti često prstima istiskuju nakupljeni sadržaj što često dovede do razvoja i širenja okolnog kožnog upalnog procesa čime nastaju uvjeti za razvoj drugog oblika izgleda kožnih promjena.
 • Izgled upaljenih uzdignutih čvorića (papule) i gnojnih mjehurića (pustule) najčešće prekrivene ljuskama, nastaju širenjem upalnog procesa u okolnu kožu akni iz prvog stadija bolesti.
 • Izgled povećanih gnojnih i bolnih čvorova nastaju daljnjim širenjem upalnog procesa na dublje dijelove kože (lat. Acne conglobata). Takvi čvorovi rastu i do par centimetara u promjeru a njihovim spajanjem nastaju izbočene pločaste kožne mase ispunjene gnojnim sekretom. Nakon cijeljenja akne, nakon ovoga stadija i izgleda, ostaju kao ružni ožiljci, koji se u konačnici vrlo teško mogu ispraviti kirurškim putem.

lijecenje akni magnolija

Liječenje akni svodi se na svakodnevno provođenje primarnih preventivnih mjera, te liječenje u domeni specijalista dermatologa koje može biti lokalnog ili sistemskog karaktera. Kod nepravilnog tretiranja, stanje kože može biti jako lođe i bolno.

Preventivne mjere za nastanak kožnih akni su slijedeće:

 • Strogo izbjegavanje stiskanja čvorića /prištića / iz prve faze razvoja bolesti čime se smanjuje šansa širenja upalnog procesa na okolnu kožu i u konačnici stvaranje ružnijih ožiljaka.
 • Provođenje redovitih higijenskih mjera u vidu nježnog višednevnog pranja lica neutralnim sapunom i mlakom vodom.
 • Akne se mogu ublažiti korištenjem hidratantnih kozmetskih preparata koji ne sadrže masne i uljane sastojke.
 • Provođenje pravilnih prehrambenih mjera koje podrazumijevaju uzimanje puno tekućine, jedenje voća i povrća uz izbjegavanje konzumiranja masne hrane, osobito u ljetnim mjesecima.
 • Smanjenje stresa organizma u okviru mogućih razina.
 • Specijalističko dermatološko liječenje akni lokalnim preparatima:

Ako se uzme u obzir činjenica kolika je danas učestalost pojave akni teško je odrediti koji je to idealan početak za provođenje mjera liječenja istih. Činjenica jest da ukoliko je razvoj bolesti sve izraženiji, što pacijenti najčešće i sami primijete, trebalo bi se javiti za pomoć specijalisti dermatologu. Danas na tržištu postoje više preparata koji potpomažu kod suzbijanja akne i odluka koji će se preparat prepisati ovisi o težini i uznapredovalosti bolesti te je u nadležnosti specijalista dermatologa. Kod početnih i blažih stadija bolesti kožnih akni nekada je dovoljna primjena lokalne terapije: često pranje kože neutralnim sapunom, primjena alkoholne otopine salicilne kiseline, rezorcinola i sl. U slučajevima pojave srednje do teških upalnih promjena neophodno je u terapiju uvesti oralnu antibiotsku terapiju, čiju dozu i trajanje određuje dermatolog. Kod težih slučajeva kožnih promjena radi pojave akni primjenjuju se sve češće preparati na osnovi A vitamina /retinoidi /, vrlo učinkovita terapija ali i sa mogućim razvojem mnogih popratnih negativnih pojava. Stoga ova skupina pacijenata mora biti pod stalnim nadzorom liječnika dermatologa. Obzirom da u osnovi razvoja akni jest pojačano lučenje loja postoje i lijekovi koji smanjuju njeno lučenje unutar žlijezda lojnica. Obzirom da i ova vrsta lijekova može izazvati popratne negativne pojave poput djelovanja na proizvodnju muških spolnih hormona, primjenjuju se samo kod žena.

Postoje i liječnički programi usmjereni na korekciju ožiljaka kod pacijenata koji su preboljeli akne. Radi se o mjerama tzv. kozmetske kirurgije koje obuhvaćaju primjenu kemijskih otopina za ljuštenje i odstranjenje oštećene kože, tretmane ledom /krioterapija/ ili postupak tzv. dermoabrazije koja se izvodi primjenom brzo rotirajućeg „valjka“ sa ciljem odstranjenja površnih dijelova kože prekrivene površnim ožiljcima.oziljci nakon cijeljenja akni

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

 • pon - pet 8:00 - 20:00
 • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348