Novosti

Benigni tumori kože

Madeži su pigmentirane benigne kožne tvorbe tvorbe se sastoje od nakupine melanocita, stanica koje stvaraju zaštitini pigment od sunčeva zračenja. Mogu biti urođene i stečene. Smatra se da nastaju pod utjecajem sunca kod genetski predisponiranih osoba. Klinička slika ovisi o vrsti i lokalizaciji madeža. Na primjer Halo nevusi imaju depigmentirani rub na periferiji, Spitzov nevus koji nastaje kod djece do dvije godine ima veliki potencijal rasta tako da se često u starijoj dobi radi sličnosti sa melanom često i operacijski uklanja uz provođenje patohistološke analize, te ostali. Od posebnog su kliničkog značaja displastični nevusi koji u malom postotku ima i maligni potencijal.

U procesu dijagnostičke obrade osim kliničkog pregleda radi se i dermatoskopski pregled kojim se sa većom sigurnosti donosi odluka o potrebi provođenja kirurškog uklanjanja madeža uz postavljanje patohistološke analize.

Postoje dva razloga za kirurškim uklanjanjem madeža : sumnja na melanom ili funckionalno-estetski razlozi /pročitati više u poglavlju Dermatokirurgija.

DERMATOSKOP-POLIKLINIKA MAGNOLIJA

Dermatoskop

KERATOZE: benigne promjene nastale kod atrofičnih koža starijih osoba. Pretpostavlja se da nastaju dugotrajnim izlaganjem sunčevim zrakama. Često izgledaju slično melanomima pa se u određenim slučajevima nakon dermatoskopskog pregleda pribjegava kirurškom odstranjenju uz PHD analizu. U drugim slučajevima terapija nije potrebna, osim što je neophodno promjene pratiti od strane dermatologa barem jedan do dva puta godišnje.

Od posebnog kliničkog značaja su aktinične keratoze koje nastaju na mjestima kože izloženih sunčevom zračenju. Obzirom da posjeduju mogućnost transformacije u planocelularni karcinom smatraju se prekanceroznim kožnim tvorbama / prekanceroze/. Klinički imaju oblik ograničenih promjena crvenkaste boje prekrivene ljuskama. Principi terapije i praćenja su identične prethodnom.

FIBROMI I DERMATOFIBROMI su najčešće benigne kožne tvorbe osoba srednje i starije dobi. Građene su od nakupina stanica vezivnoga tkiva, dok im uzrok nastajanja nije poznat. Klinički se manifestiraju kao ograničene tvorbe boje kože, i mogu imati široki spektar izgleda. Najčešći je fibroma mole ali i fibromi na peteljci tzv. pendularni fibromi koji su najčešće samostalni. Dermatofibrom izgleda kao ograničeni smeđkasti i pojedinačni čvorić koji nastaje na mjestu uboda insekta. Nemaju maligni potencijal te se operiraju samo iz funkcionalno-estetskih razloga.

PIOGENI GRANULOM je benigna kožna tvorba koja nastaje na mjestu prethodne kožne ozljede. Najčešće je pojedinačan, crvenkaste boje i sklon krvarenju. Kirurški se odstranjuje u slučajevima češćih krvarenja ili pojave infekcije i tada je neophodno prerat poslati na patohistološku analizu.

CORNU CUTANEUM je u osnovi benigna kožna tvorba sastavljena od nakupine roževine te često poprimaju izgled roga. Respektirajući činjenicu da se u određenim slučajevima na bazi promjene može otkriti postojanje malignih stanica najčešće se u terapiji istih pribjegava kirurškom odstranjenju uz patohistološku verifikaciju.

KERATOAKANTOM predstavlja benignu, pojedinačnu kožnu tvorbu brzog potencijala rasta. Izgleda kao oštro ograničena ulcerozna tvorba u čijem se središtu nalaze nakupine roževine. Često se zbog svoje veličine i estetskih razloga pribjegava kirurškom odstranjenju uz patohistološku analizu.

LIPOM je potkožni tumor kože građen od masnog tkiva, različitih veličina i oblika i mogu nastati na koži cijelog tijela. Rastu kao pojedinačne tvorbe ili se istovremeneno pojavljuju na više mjesta što se naziva lipomatoza. Nemaju tendenciju inficiranja ali imaju tendenciju polaganog ali i kontinuiranog rasta tijekom života pa mogu izrasti dimenzijama i preko 10 cm. Operiraju se u slučajevima postojanja deformiteta tijela uslijed njegove veličine, smetnji koje nastaju pritiskom na obližnje sturkture kao na primjer živci, te estetsko-funkcionalnih razloga. U slučaju brzog rasta mora se poslati i na patohistololšku analizu da bi se isključila mogućnost nastanka liposarkoma.

ATEROM je potkožni tumor kože koji nastaje začepljivanjem izvodnog kanala žlijezda lojnica koje se nalaze u dubljim dijelovima kože-kožni adneksi. Nemaju maligni potencijal ali imaju tendenciju kontinuiranog rasta. Za razliku od prethodnog gotovo se u pravilu sekundarno inficiraju zbog čega rijetko postižu velike dimenzije Terapija je operacijska.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348