Novosti

Elektromioneurografija (EMNG) gornjih i donjih ekstremiteta

Elektromioneurografija (EMNG) gornjih i donjih ekstremiteta

USKORO!!! ELEKTROMIONEUROGRAFIJA (EMNG) gornjih i donjih ekstremiteta

Početkom mjeseca rujna 2021 unutar prostora Poliklinike Magnolija se počinje provoditi neizmjerno bitna pretraga koju obavlja posebno educirani specijalist neurologije pod nazivom ELEKTROMIONEUROGRAFIJA (EMNG) gornjih i donjih ekstremiteta.

Elekrtomioneurografija predstavlja dijagnostičku metodu zajedničkog prikaza funkcije perifernih živaca kao i stanja mišića koje ti živci potječu na djelovanje. Samo ispitivanje provodljivosti živaca (elektroneurografija) jest pretraga kojom se ispituje stupanj i visina oštećenja perifernih živaca nogu i ruku nastalih uslijed degenerativnih oštećenja kralježnice ili pritiskom drugih struktura na iste, kao što su tumorske tvorbe, stvaranje ožiljnog tkiva oko živaca / sindrom karpalnog kanala ili kanala ulnarnoga živca na ruci/, kao i perifernih živaca na nozi / ishijadični i poplitealni živac, oštećenje živaca stopala i sl./. Najčešće se tijekom provođenja ispitivanja oštećenja perifernih živaca provodi i ispitivanje stanja mišićnih vlakana inerviranih ispitivanim živcima (elektromiografija). Ovaj tip pretrage daje uvid u stanje mišićnih struktura, te može ukazivati na slabost i gubitak mišićne mase uzrokovane bolestima živaca, tzv. neuromuskularni spoj.

Najbitnija svrha navedene pretrage leži u otkrivanju visine oštećenja perifernih živaca: leđna moždina, oštećenje samog mišića, poremećaj funkcije spoja između mišića i živca koji ga inervira, oštećenja samih živaca uslijed pritiska, metaboličkih faktora (analiza razine glukoze u krvi) i sl.
Pretraga se provodi primjenom vrlo tankih igala koje se ubadaju iznad određenih mišićnih skupina koje treba ispitati, ili postavljanjem bezbolnih elektroda u indiciranim okolnostima, u ovisnosti o dijagnozi bolesti. Metoda pretrage je ili totalno bezbolna u slučaju korištenja kožnih elektroda, ili do razine umjerene bolnosti kod primjene uboda tankim iglama. Pretraga traje u okviru sat vremena, a pacijent će u više navrata biti zamoljen da sam stišće i opušta određene mišićne skupine u vrijeme pregleda. Treba naglasiti da je pretraga u cijelosti neškodljiva za organizam i da se može ponavljati u više navrata tijekom godine.
Razlozi radi kojih se donosi odluka o provođenju obavljanja elektrominoneurografije su slijedeća stanja:

  • Pritisak živaca ruku i nogu , tzv. kompresivna neuropatija: sindrom karpalnog kanala, pritisak na ulnarni živac šake, pritisak lumboishijadičnog živca, peronealnog živca noge, i sl.
  • Traumatska oštećenja perifernih živaca.
  • Metabolička oštećenja perifernih živaca u okviru šećerne bolesti
  • Primarne bolesti mišića koje mogu biti nasljedne i stečene (miopatije)
  • Nasljedne bolesti živaca: bolest Charcot Marie Tooth, amiotrofična lateralna skleroza, kralježnična amiotrofija.

Nakon preporuke liječnika naručite se i Vi na ovu vrstu pretrage u Polikliniku Magnoliju svakim danom od 8-20 sati. Mi ćemo sa svoj strane učiniti sve da budete zadovoljni kvalitetom učinjene usluge i odnosom našeg osoblja prema Vama.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348