Novosti

Gastroskopija, što je i kako se izvodi

Gastroskopija, što je i kako se izvodi?

Gastroskopija je postupak za pregled gornjeg dijela probavnog sustava.

Što je gastroskopija?
To je pregled Endoskopom – duga, tanka fleksibilna cijev s video kamerom na vrhu – prolazi kroz usta u jednjak (grlo), želudac i prvi dio tankog crijeva (duodenum). Slike iz kamere endoskopist vidi na televizijskom ekranu. Postupak obično traje oko 15 minuta.

Zašto se radi gastroskopija?
Gastroskopija se obično provodi za procjenu simptoma probavne smetnje, boli u gornjem dijelu trbuha, mučnine, povraćanja ili otežanog gutanja. To je također najbolji test za pronalaženje uzroka krvarenja iz gornjeg gastrointestinalnog (GI) trakta i može pružiti detaljne informacije o izgledu sluznice probavnog sustava. Podaci dobiveni tijekom vašeg postupka mogu otkriti uzrok vaših simptoma i pomoći će vašem liječniku u daljnjem liječenju.

Također koristi za liječenje stanja gornjeg GI trakta. Vaš liječnik može provući male instrumente kroz endoskop za izravno liječenje mnogih abnormalnosti s malo ili nimalo nelagode. Na primjer, vaš liječnik može rastegnuti suženo područje, uzeti biopsije (uzorke tkiva) za laboratorijsko testiranje ili liječiti krvarenje.

Položaj tijela kod gastroskopije

Kako se pripremiti za gastroskopiju?
Za siguran i točan pregled neophodan je prazan želudac, tako da ne smijete ništa jesti ni piti, uključujući vodu, otprilike šest sati prije pregleda.

Molimo nazovite odjel za endoskopiju ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili ste dijabetičar ili ako imate pitanja o lijekovima.

Kako se izvodi gastroskopija?
Prije zahvata obično se daje sedativ – nećete dobiti potpunu opću anesteziju pa nećete biti potpuno bez svijesti. Možda ste pomalo svjesni što se događa u sobi, ali općenito se nećete sjećati ničega. Stražnji dio vašeg grla će biti poprskan lokalnim anestetikom kako bi se utrnuo, a mali štitnik za usta može se staviti između vaših zuba kako biste spriječili da ugrizete endoskop. Ako imate lažne zube (proteze) oni će se ukloniti prije zahvata. Liječnik i medicinsko osoblje prate vaše vitalne znakove tijekom zahvata i nastojat će vam učiniti što ugodnije. Stvarni postupak obično traje između 5-15 minuta od početka do kraja.

Nakon sedacije i ležanja u udobnom položaju na lijevoj strani, endoskop se prolazi kroz usta, a zatim u jednjak, želudac i dvanaesnik. Cjevčica je debela nešto manje od jednog centimetra i ne ulazi u vaš dušnik, tako da neće ometati disanje. Mala kamera na vrhu opcina prenosi video sliku na monitor, dopuštajući liječniku da pažljivo pregleda sluznicu vašeg gornjeg GI trakta. Biopsije (mali uzorci tkiva) mogu se uzeti i poslati u laboratorij na testiranje.

Postoje li rizici ili nuspojave?
Iako se komplikacije mogu pojaviti, one su rijetke i o njima će se razgovarati s vama prije zahvata.

Gastroskopija nosi mali rizik od stvaranja rupe u probavnom sustavu (perforacije). To se u prosjeku događa ne više od jednom na svakih 1000 pregleda. Perforacije će se možda morati popraviti operacijom.
Korištenje sedacije može utjecati na vaše disanje. Kako bismo to smanjili, stalno pratimo vaš puls, razinu kisika i disanje tijekom cijelog postupka. Endoskopist vam može preporučiti da nemate sedaciju ako ste izloženi velikom riziku od poteškoća s disanjem tijekom zahvata.

Što se događa nakon gastroskopije?
Nadzirat ćete se u području oporavka sve dok većina učinaka sedativnih lijekova ne nestane. Možda vas grlo malo boli, a možda ćete se osjećati napuhano zbog zraka koji vam je ušao u želudac tijekom testa. Moći ćete jesti nakon što odete osim ako vam liječnik ne uputi drugačije.

Ako odlučite bez sedacije, možete otići odmah kući nakon zahvata.

U većini slučajeva vaš će vas liječnik ukratko obavijestiti o rezultatima vaših testova na dan zahvata. Rezultati bilo koje biopsije ili uzetih uzoraka tkiva trajat će nekoliko dana. O rezultatima svojih biopsija moći ćete razgovarati sa gastroenterologom poliklinike Magnolija.

Potpuni oporavak očekuje se sljedeći dan. 

Kome se mogu obratiti ako imam pitanja?
Dobit ćete priliku postaviti pitanja prije postupka i nakon postupka od strane gastroenterologa poliklinike Magnolija.

Ako imate problema s razumijevanjem ili čitanjem bilo koje od ovih informacija, obratite se osoblju poliklinike Magnolija.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348