Novosti

Ginekološki pregled

Ginekološki pregled

Gotovo svaka žena se tijekom života suočava sa provođenjem ginekološkog pregleda u manjem ili većem opsegu.

Koliko će puta osoba ženskog spola provesti ginekoloških pregleda tijekom života ovisi o nizu faktora: problemi sa krvarenjem iz maternice, stupanj postojanja bolova u zdjelici, /ne/postojanje problema tijekom trudnoće, nastanak patoloških promjena u predjelu cijelog genitalnog sustava / ciste, tumorske tvorbe endometrioza/ i slično. Osim toga opseg i vrsta ginekološkog pregleda uvelike ovisi i o dobi osobe koja određuje spolnu aktivnost prije trudnoće, samu trudnoću, period po svršetku reproduktivne faze života, specifičnosti ginekoloških pregleda žena u menopauzi pa i žena koje su prethodno imale prethodni operacijski zahvat genitalnog sustava.

ginekološki pregled

 

Unutar ginekološke ordinacije Poliklinike Magnolija se provode sve vrste ginekološkog pregleda respektirajući specifičnosti takvog pregleda u ovisnosti o dobi žene.

1: Prvi ginekološki pregled: iako ne postoji točna dobna granica za obavljanjem prvog ginekološkog pregleda postoje neki razlozi kada se adolescentica odlučuje za obavljanje istog. Razlozi neovisni o početku seksualne aktivnosti mogu biti izostanak prve menstruacije u odnosu na vršnjakinje u školi, pojava obilnih i bolnih menstruacija, pojava neugodnih iscjedaka iz rodnice, svrbež i pečenje u predjelu spolovila i slično. Kod osoba te dobi koje su postale seksualno aktivne najčešći razlozi za dolazak na prvi pregled jesu savjeti oko planiranja obitelji, kao i savjeti o mjerama kontracepcije. Ukoliko osobe ženskog spola ove dobi imaju menstrualni ciklus prvi pregled je najbolje obaviti u prvom dijelu menstrualnog ciklusa uz provođenje jednodnevnog izbjegavanja seksualnog odnosa prije pregleda.

2: Specifičnosti ginekološkog pregleda kod djevica: obzirom da se klasični pregled putem rodnice kod djevica ne može izvesti taj se pregled u velikom broju slučajeva niti ne obavlja. Ukoliko postoji potreba za provođenjem takvog pregleda u slučajevima nekih objektivnih tegoba on se sastoji od kliničkog pregleda kroz debelo crijevo u kombinaciji provođenjem ultrazvučne pretrage ili preko trbušne stjenke ili još uspješnije ultrazvučnim sondama koje se uvode kroz debelo crijevo.

3: Ginekološki pregled žena reproduktivne dobi: radi se o osobama ženskog spola koje se najčešće odlučuju za odlazak na pregled. On se sastoji od razgovora kojim se utvrđuju problemi i simptomi koji pacijenticu smetaju, uvid u prethodnu dokumentaciju kao i saznanje o specifičnostima menstrualnih ciklusa.

Nakon obavljanja razgovora sa pacijenticom / anamneza / slijedi klinički pregled koji se radi pomoću instrumenta zvanog spekulum. Njime se na najčešće bezbolan način učini širenje promjera rodnice koja omogućava vizualizaciju njene unutrašnjosti kao i izgled vrata maternice. Potom se učini bris vrata maternice, tzv. PAPA test sa ciljem ranog otkrivanja patoloških promjena kao što su infekcije ili rani stadiji raka maternice. Klinički pregled obično obuhvata i pregled jajnika i maternice pritiskom donjeg dijela trbušne stjenke uz istovremeno postavljanje prstiju u rodnicu, tzv. bimanualni pregled. Nakon svršetka kliničkog ginekološkog pregleda slijedi ultrazvučna obrada jajnika, maternice i predjela male zdjelice sondom koja se postavlja kroz rodnicu /transvaginalni UZV/.

Prema sadašnjim zdravstvenim preporukama ovakav ginekološki pregled koji se sastoji od kliničkog pregleda, uzimanja PAPA testa i provođenja ultrazvučne obrade kod žena reproduktivne dobi treba učiniti jedan puta godišnje.

4: Trudnice:

Danas je uvriježeni stav da se prvi pregled trudnica mora obaviti u periodu između 6-og i 12-og tjedna trudnoće sa ciljem definitivne potvrde postojanja iste kao i početak njezina trajanja. Tada se mora učiniti laboratorijska obrada trudnice/ određivanje krvne grupe uz Rh faktor, kompletna krvna slika, vrijednost šećera u krvi / GUK /, razine nekih hormona poput hormona štitnjače, vrijednosti željeza u krvi, po potrebi markere na hepatitis, analizu urina uz urinokulturu. Potom se učini klinički i UZV ni pregled kroz rodnicu / transvaginalni UZV/, te provede PAPA test. Od 12-og tjedna trudnoće ultrazvučna dijagnostika se radi putem trbušne stjenke / abdominalni UZV /.

Kod svakog narednog dolaska u ginekološku ordinaciju provodi se vaganje trudnice, mjerenje njezina tlaka kao i pregled urina test trakicom. U kasnijim stadijima trudnoće određuje se i oralni test opterećenja glukozom / OGTT test / koji predstavlja predznak postojanja šećerne bolesti kod trudnica, kao i uzimanje bakteriološkog brisa rodnice, sa ciljem smanjenja nastanka mogućih novorođenačkih sepsi.

Iako se smatra da je tijekom trudnoće neophodno provesti minimalno tri ginekološka pregleda, danas se sve više trudnica odlučuje na češće preglede / do jedan puta mjesečno / iz razloga sve većeg tehnološkog napretka ultrazvučne tehnologije, kao i većeg broje rizičnih trudnoća. - pročitati više u poglavljima UZV dijagnostika i ginekologija.

5: Ginekološki pregled žena starije životne dobi:

Iako se pregled obavlja na potpuno isti način, ova skupina žena / menopauza / ima sasvim različite razloge za dolazak na pregled ginekologa od žena reproduktivne životne dobi. To se prvenstveno odnosi na hormonalne promjene koje ove osobe doživljavaju a mogu biti praćene pojavom navale vrućine /valunzi/, psihičke promjene, glavobolje , kronični umor, depresija, kao i organske promjene genitalija poput suhoće rodnice, svrbeža i pečenja vanjskog spolovila, problemi sa kontroliranjem mokrenja / inkontinencija/ i slično. Osim toga ne treba smetnuti sa uma da je ova skupina pacijentica više sklona razvoju tumorskih tvorbi jajnika i maternice. Danas se smatra da pacijentice u menopauzi trebaju provoditi ginekološki pregled svake dvije do tri godine.

6: Ginekološki pregled prethodno operirane žena:

Sukladno sve češćoj pojavi tumora rak maternice i jajnika, sve veći broj žena provode operacijske zahvate koji se navedeni dijelovi u cijelosti odstranjuju. I takve osobe trebaju povremeno obavljati ginekološke preglede koji u ovom slučaju podrazumijeva klinički pregled rodnice i stidnice, te ultrazvučni pregled male zdjelice u cilju otkrivanja eventualnih znakova proširenja bolesti zbog kojeg su operativni zahvati i učinjeni.

Iz svega prethodno navedenog, više je nego jasna važnost obavljanja ginekoloških pregleda osoba ženskog spola tijekom cijelog trajanja njihovog životnog ciklusa sa ciljem pravilnog vođenja trudnoće, provođenja dijagnostičkih i terapijskih procedura liječenja ženskog genitalnog sustava sa ciljem produljenja i podizanja kvalitete života žena.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348