Novosti

Kolonoskopija, što je i kako se izvodi?

Kolonoskopija, što je i kako se izvodi?

Kolonoskopija je vrlo koristan zahvat kojim se pregledava vaše debelo crijevo (debelo crijevo).

Duga tanka fleksibilna cijev s kamerom na vrhu prolazi kroz rektum u debelo crijevo. Slike iz kamere endoskopist vidi na televizijskom ekranu. Postupak obično traje oko 30 minuta i izvodi se pod svjesnom sedacijom.

Zašto napraviti kolonoskopiju?

Ona se koristi za ispitivanje simptoma koje ste imali, na primjer promjena u radu crijeva, rektalno krvarenje ili bol u trbuhu. Vaš liječnik će možda htjeti pregledati kronično stanje kao što je kolitis ili provjeriti recidiv polipa. Kolonoskopija se također može koristiti za provjeru raka crijeva.

Kako se pripremiti za kolonoskopiju?

Za uspješnu kolonoskopiju bitno je temeljito isprazniti crijevo od svih otpadnih tvari. To se postiže uzimanjem pripravka za crijeva koji djeluje kao snažan laksativ. Vrlo je važno da preparat djeluje tako da liječnik može jasno vidjeti unutrašnjost debelog crijeva. Pažljivo slijedite upute. Nepoštivanje ovih uputa može rezultirati neuspješnim postupkom i možda ćete se morati vratiti na ponovni postupak.

O kompletnoj pripremi crijeva razgovarat ćemo na prethodnoj procjeni s medicinskom sestrom, koja će se uglavnom obaviti telefonom.

Bolesnici također trebaju obavijestiti medicinsku sestru o svim zdravstvenim stanjima, posebno o dijabetesu ili apneji u snu.

Ako uzimate lijekove, posebno lijekove za razrjeđivanje krvi kao što je varfarin, ili tablete željeza , obavijestite nas jer se ponekad ti lijekovi moraju prekinuti nekoliko dana prije zahvata.

Žene koje uzimaju oralne kontracepcijske pilule trebaju biti svjesne da uzimanje pripravaka za crijeva može spriječiti djelovanje pilule.

Kako se izvodi kolonoskopija?

 • Sedacija
  Prije početka postupka obično se daje sedativ – nećete dobiti potpunu opću anesteziju, što znači da nećete biti potpuno bez svijesti. Možda ste pomalo svjesni što se događa u sobi, ali općenito se nećete sjećati ničega. Liječnik i medicinsko osoblje nadziru vaše vitalne znakove tijekom zahvata i nastojat će vam učiniti što ugodnijim.
 • Pregled crijeva
  Nakon sedacije i leži u udobnom položaju na lijevoj strani, liječnik uvodi fleksibilni kolonoskop ('scope') kroz rektum i polako ga vodi u debelo crijevo. Mala kamera na kraju opsega prenosi video sliku na monitor, omogućujući liječniku da pažljivo pregleda crijevnu sluznicu. Nakon što je mjerač dosegao otvor u tankom crijevu, polako se izvlači i sluznica debelog crijeva se ponovno pažljivo pregledava na izlazu. Endoskopist uvodi zrak u crijeva putem endoskopa tako da možete osjetiti nadutost od zraka i bol nalik grčevima dok kamera ide oko zavoja crijeva. Od vas se također može tražiti da promijenite položaj, tj. da se okrenete na leđa tijekom postupka.
 • Uklanjanje polipa i biopsija
  Polip je mala izraslina tkiva pričvršćena na stijenku crijeva. Oni su uobičajeni kod odraslih i obično su bezopasni, međutim, većina kolorektalnog karcinoma počinje kao polip pa je njihovo rano uklanjanje učinkovit način za prevenciju raka. Ako se polipi pronađu tijekom zahvata, obično se tamo uklanjaju, a zatim pomoću sićušnih alata prolaze kroz opseg. Također se mogu uzeti mali uzorci tkiva („biopsije”) crijeva. Sve biopsije polipa i tkiva šalju se u laboratorij na ispitivanje.

Postoje li rizici ili nuspojave?
Iako se komplikacije mogu pojaviti, one su rijetke i o njima ćete razgovarati prije zahvata.

Ona nosi mali rizik od stvaranja rupe u stijenci crijeva (perforacija). To se u prosjeku događa ne više od jednom na svakih 1000 pregleda. Perforacije se obično moraju popraviti operacijom.
Ako se polip ukloni onda se rizik od perforacije, iako je još uvijek rijedak, neznatno povećava na 1 od 500 slučajeva.
Može doći do krvarenja iz stražnjeg prolaza, osobito ako se uzimaju biopsije ili uklanjaju polipi. Krvarenje obično prestaje bez ikakvog liječenja, ali povremeno je potrebno liječenje kako bi se to zaustavilo.
Korištenje sedacije može utjecati na vaše disanje. Vaše disanje prati osoblje tijekom postupka. Endoskopist vam može dati manje sedacije ako se osjeća da ste izloženi velikom riziku od poteškoća s disanjem tijekom zahvata.
Unatoč sedaciji, neki pacijenti osjećaju nelagodu ili bol u trbuhu zbog zraka koji se unosi u crijevo putem endoskopa ili zbog opsega koji pregovara o prirodnim zavojima crijeva. To bi se trebalo smanjiti kada se postupak završi, a pomoći će mu prolazni vjetar.
Ponekad ljudi mogu biti netolerantni na lijekove za pripremu crijeva i iskusiti glavobolje ili povraćanje.

Što se događa nakon kolonoskopije?
Nakon postupka ostat ćete u području oporavka sve dok sedacija ne prestane. Obično ćete dobiti nešto lagano za jelo ili piće nakon što ste budni.

Trebali biste očekivati ​​da ćete biti s nama ukupno otprilike 4 sata.

Kada se probudite, možete se osjećati malo napuhano. To je zbog zraka koji je umetnut tijekom postupka i koji će proći sljedećih sat vremena. Nadutost može trajati dulje, ali bi trebala nestati unutar 24-48 sati.

Kolonoskopija, nakon zahvata liječnik poliklinike Magnolija ukratko će vas obavijestiti o rezultatima vaših testova na dan zahvata. Obrada rezultata bilo koje biopsije ili uzetih uzoraka može potrajati 1-2 tjedna, tako da će o vašim rezultatima s vama razgovarati vaš liječnik.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

 • pon - pet 8:00 - 20:00
 • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348