Novosti

Maligni tumori kože

Maligni tumori kože

BASOCELULARNI KARCINOM predstavlja najčešći maligni tumor kože. Iako izrazito rijetko metastazira, klinički značaj ovog tumora jest njegov infiltrativni rast na čijem putu može doći do oštećenja elemenata okolnih tkiva. U slučaju zapuštenosti može postići velike dimenzije i razoriti sve vrste tkiva na koje naiđe.

Nastaje najčešće na dijelovima kože izložene sunčevu svjetlu, osobito kod starijih osoba, te se UV zračenje smatra uzrokom nastanka basocelularnih karcinoma. Taj je efekt osobito izražen kod ljudi svjetlije puti koji imaju slabiji potencijal stvaranja melanina koji je odgovoran za zaštitu kože od UV zračenja.

Klinički se manifestira različitim formama i oblicima:

  • Površinski tip tumora koji se razvija i širi uzduž razine kože, te izgleda kao rana često prekrivena ljuskicom koja tijekom rasta otpada ali se i vraća. Pacijenti u konačnici primijete da imaju jednu ili više ranica na koži koje ne mogu zacijeliti.
  • Čvoričasti /nodularni/ tip tumora koji izgleda kao ograničeni čvorić ružičaste boje kroz čiju se površinu vide konture manjih vijugavih kapilara, koja tijek rasta razvija na svom vrhu krater ispunjen krasticom koja tijekom rasta otpada te se ponovno vraća
  • Pigmentirani tip tumora : izrasta u obliku tamno pigmentirane tvorbe koja često podsjeća na melanom te je u pravilu predmet kirurškoga tretmana

U dermatološkoj ambulanti Poliklinike Magnolija se nakon postojanja sumnjivog nalaza nakon kliničkog i dermatoskopskog pregleda odmah učini kompletno odstranjenje tvorbe / ekscizijska biopsija/ te se preparat u cijelosti nakon stavljanja u formalinsku bočicu šalje na patohistološku analizu. Ukoliko patološki nalaz dokaže dijagnozu vrste tumora te podatak da je isti odstranjen u cijelosti prognoza je dobra. U slučaju da rubovi nakon odstranjenja tumora nisu čisti treba učiniti reoperaciju ili u slučaju nepovoljne lokalizacije ili visoke dobi pacijenta može se u dogovoru sa onkologom provesti terapija zračenjem / pogledati segment ovog poglavlja o dermatoonkološkom timu Poliklinike Magnolija /.

PLANOCELULARNI KARCINOM KOŽE jest drugi po učestalosti maligni tumor kože i za razliku od prethodnog u određenim situacijama ima potencijal stvaranja metastaza u regionalnim limfnim čvorovima pa i udaljenim mjestima tijela-sistemske metastaze. Radi se o tumoru pločastih stanica koji prodiru u dublje slojeve kože. Sve ostalo je slično prethodnom tumoru /pogledati članak basocelularni karcinom u ovom poglavlju/ osim što je prognoza bolesti, osobito u slučajevima pojave metastaze bitno nepovoljnija. U takvim oblicima bolesti je neophodno uključiti i liječnike dermatoonkologe.

MELANOM

Melanom je jedan od najopasnijih oblika raka kože. Melanom se može pojaviti na normalnoj koži ili bi mogao početi kao madež koji mijenja izgled. Melanomi koji počinju na koži nazivaju se kožni melanomi . Rjeđe, melanom može nastati na drugim mjestima kao što su oči (očni ili uvealni melanom) ili površine sluznice poput sinusa (melanom sluznice). Preko 90 posto melanoma uzrokovano je mutacijama u DNA stanica kože koje se nazivaju melanociti, a koje proizvode pigment melanin.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348