Novosti

Melanom, uzroci, simptomi, liječenje i prevencija

Melanom predstavlja najopasniji tip malignih tumora kože koji nastaje brzim umnožavanjem melanocita, stanica odgovornih za stvaranje zaštitnog pigmenta za UV zračenje.

Faktori rizika za njihovo nastajanje jest obilno i često izlaganje suncu uz postojanje genetske predispozicije, pojava velikog broja pigmentiranih madeža kod jedne osobe koje nastaju kao novootkrivene pojave tijekom života, kao i maligna transformacija od prije postojećih madeža koji pripadaju skupini takozvanih displastičnih madeža.
Zdravi madeži su ograničene tvorbe, smeđkaste do crne boje, pravilnog izgleda, koji se tijekom života ne mijenja. Iako svaka promjena oblika i boje madeža ne mora nužno značiti i pojavu melanoma svaka takva promjena treba biti signal osobi za pregledom dermatologa u relativno kratkom vremenu.
Klinička dijagnoza melanoma bi ipak najčešće trebala počinjati provođenjem procesa tzv. samopregleda kojim osoba sama na sebi primijeti promjene oblika i boje madeža koji su dugo vremena ostali isti. Zgodno se u postupku provođenja samostalnog pregleda sjetiti ABCDE pravila mogućeg nastanka melanoma:
A: znači nepravilan rast madeža /asimetrija madeža /
B: nepravilni rubovi madeža tijekom rasta / border-na engleskom jeziku znači rub/
C: brza promjena boje madeža / color-boja na engleskom jeziku /
D: brza promjena veličine madeža /dijametar /
E: promjena boje i oblika i veličine madeža /evolucija/
U slučaju promjena otkrivenih samopregledom ili pregledom od strane dermatologa neophodno je učiniti klinički pregled. Ovdje se ne može dovoljno naglasiti bitnost provođenja dermatoskopskog pregleda koji obavljaju specijalisti dermatolozi. Cilj obavljanja ove vrste pregleda jest u uočavanju promjena madeža prije nego se iste primijete golim okom, što u određenim slučajevima može biti i od presudne važnost za ishod liječenja i prognozu bolesti.
U slučaju i najmanje sumnje na postojanje melanoma kirurški zahvat koji je temelj liječenja ove bolesti se mora obaviti što hitnije, te naravno poslati na patohistološku analizu. Važnost ranog otkrivanja melanoma kao i provođenja hitnog operacijskog zahvata melanoma proistječe iz činjenice da je bolest 100 posto izlječiva ukoliko se uhvati u ranoj fazi bolesti / melanoma in situ /. Kod slučajeva pojave metastatske bolesti prognoza je izrazito loša i zahtijeva anganžman tima liječnika različite specijalnosti.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348