Novosti

Dermatoonkološki tim za liječenje onkoloških bolesnika

Od nedavno je POLIKLINIKA MAGNOLIJA, kao jedna od rijetkih privatnih medicinskih Ustanova u RH, osnovala dermatoonkološki tim

koji se sastoji od liječnika različitih specijalnosti: dermatovenerolog, dermatokirurg, onkolog i patolog. Osnovna svrha osnivanja ovakvog tima liječnika na jednom mjestu jest mogućnost zajedničkog dogovora oko provođenja dijagnostičko-terapijskih mjera, te daljnjeg praćenja pacijenta iz različitih perspektiva gledanja liječnika na ovu tešku bolest. Uzmimo za primjer dolazak pacijenta u našu ambulantu nakon što je primijetio promjenu madeža na ruci koji je dugo vremena bio potpuno isti. Prvi korak jest klinički i dermatoskopski pregled promijenjenog madeža koji obavlja liječnik dermatolog. U dogovoru s osobom koja je u blizini i provodi dermatokirurške zahvate donese se zajednički stav o potrebi za širim kirurškim zahvatom, do u zdravo tkivo. Taj se preparat odmah pošalje na pregled patologa koji je kao dio tima već od prije upoznat s dobi pacijenta, lokalizacijom tumora, kliničkim osobitostima izgleda madeža, načinom i širinom kirurškog odstranjenja istog… Po dolasku nalaza patologa u proces odlučivanja se uključuje dermatoonkolog koji predlaže daljnje oblike terapije: potreba provođenja još šireg operacijskog zahvata uz donošenje popisa pretraga koje pacijent treba učiniti u smislu stjecanja uvida i proširenost bolesti ako ona postoji. Nakon toga, u skladu s dobivenim nalazima, donosi se odluka o eventualnoj primjeni drugih oblika liječenja kao npr. potreba za uvođenjem moderne medikamentozne terapije takozvanim pametnim lijekovima.
Ovakav se timski pristup liječenja pacijenata u svijetu pokazao izrazito praktičnim i što je najbitnije boljim za osobe koji pate od melanoma kože, uz puno manji utrošak vremena za realizaciju optimalnih medicinskih potreba pacijenata.

KIRURŠKI TRETMAN KOŽNOG MELANOMA

Postojanje mogućnosti što bržeg provođenja operacijskog zahvata jest od posebnog značaja u liječenju kožnog melanoma. Upravo se takav kirurški pristup rutinski provodi unutar POLIKLINIKE MAGNOLIJA.
To se prije svega odnosi na izvođenje odstranjenja melanoma kože sa širim rubovima do u zdravo tkivo radi smanjenja mogućnosti ponovne pojave tumorske tvorbe na istome mjestu ili potrebe za provođenjem šireg odstranjenja mjesta melanoma kože koji se radi kao drugi , potpuno novi zahvat. Ako se melanom kože otkrije u kasnijoj fazi te kao takav ima izraženiji potencijal malignog širenja dalje od mjesta njenog nastanka, kirurzi su često involvirani i u provođenju operacijskih zahvata lokalnih i udaljenih metastatskih promjena limfnih čvorova ali i uklanjanju metastaza bolesti bilo da se radi o odstranjenju pojedinačne kožne metastaze ili više udaljenih metastatskih čvorova.

TEHNIKA KOMPLETNOG UKLANJANJA TUMORA KOŽE (EKSCIZIJSKA BIOPSIJA)
Unutar dermatološke ordinacije Poliklinike Magnolija kompletno odstranjenje madeža ili tumora se odvija na sljedeći način: nakon pripreme i pranja dijela kože na kojoj se nalazi tumorska tvorba postavi se jednokratna plastificirana kompresa s rupom u njezinu središtu koja se postavi tako da se tvorba koja se odstranjuje postavi u središte otvora na kompresi. Slijedi davanje lokalnog anestetika /kod nas 2% Lidocain / tik ispod rane tumora i za širinu udaljenosti planiranog reza od ruba tumorske tvorbe. Kod procesa provođenja kožnih rezova u obliku kriške naranče mora se paziti da se one radi dovoljno daleko od rubova tvorbe u sve tri dimenzije, preparat odmah stavi u formalinsku bočicu te zaostali defekt najčešće prešije direktnim šavima iako postoje i rijetke situacije kad se kožni defekt mora prekriti jednom od jednostavnijih rekonstrukcijskih metoda. Nakon što se dobije nalaz patohistološke analize treba pročitati koja je vrsta stanica odstranjenog tumora i da li je u cijelosti skinut u 3 dimenzije. Prema podacima dostupnog patohistološkog nalaza pacijent se nazove i detaljnomu se objasni koji su daljnji planovi liječenja te kakva je prognoza bolesti.
U slučaju nastanka ove neugodne bolesti s punim povjerenjem se možete obratiti za sve oblike pomoći njezina liječenja u prostore Poliklinike Magnolija svakim danom od 8-20 sati

 

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE DOKTORE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4