Novosti

Papa test, temelj rane dijagnostike raka vrata maternice

PAPA test predstavlja neinvazivni dijagnostički postupak u prevenciji i ranom prepoznavanju raka vrata maternice u žena. PAPA test sastoji se od prikupljanja stanica s vrata maternice (donji, uski kraj maternice koji se nalazi na prijelazu iz rodnice). Važnost ranog otkrivanja raka vrata maternice korelira s uspješnošću liječenja.

Pregled također može otkriti promjene na stanicama vrata maternice koje sugeriraju da bi se rak mogao razviti u budućnosti. Rano otkrivanje ovih abnormalnih stanica PAPA testom vaš je prvi korak u zaustavljanju mogućeg razvoja raka vrata maternice. PAPA test se obično radi u sklopu redovitog ginekološkog pregled. U žena starijih od 30 godina, pregled se može kombinirati s testom na humani papiloma virus (HPV) - uobičajenu spolnu infekciju koja može uzrokovati rak vrata maternice. U nekim se slučajevima može napraviti HPV test umjesto PAPA testa (cervikalni brisevi na prisutnost HPV infekcije).

Kome bi preporučili PAPA test?

Ukoliko ste spolno aktivna žena reproduktivne dobi važno je da se konzultirati s našim ginekolozima oko strategije prevencije raka vrata maternice. Općenito gledano, preporučljivo je započeti s redovitim PAPA testovima kod spolno aktivnih žena s navršenom 21 godinom života.

Koliko ga često treba ponoviti?

Liječnici općenito preporučuju ponavljanje  svake tri godine za žene u dobi od 21 do 65 godina. Žene u dobi od 30 i više godina mogu razmotriti PAPA testiranje svakih pet godina ako se postupak kombinira s testiranjem na HPV ili bi mogli razmotriti HPV testiranje umjesto PAPA testa. Ako imate određene čimbenike rizika, liječnik vam može preporučiti češće PAPA test, bez obzira na vašu dob.

Ovi čimbenici rizika uključuju:

  • dijagnoza raka vrata maternice ili PAPA test koji je pokazao prekancerozne stanice
  • izloženost dietilstilbestrolu (DES) prije rođenja
  • HIV infekcija
  • oslabljeni imunološki sustav uslijed transplantacije organa, kemoterapije ili kronične primjene kortikosteroida
  • povijest pušenja Vi i vaš liječnik možete razgovarati o prednostima i rizicima PAPA testa i na temelju čimbenika rizika odlučiti što je najbolje za vas

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348