Novosti

Polipektomija

Polipektomija je minimalno invazivna procedura u kojoj zdravstveni radnici uklanjaju abnormalne izrasline tkiva, nazvane polipi , iz unutrašnjosti vašeg debelog crijeva .

Proces je u potpunosti bezbolan i preporuča ga se ukoliko je moguće učiniti odmah nakon, odnosnu u sklopu, gornje (gastrosopija) ili donje (kolonoskopija) endoskopije, kako bi se izbjegli dodatni financijski izdaci kao i ponovna priprema pacijenta.

Odstranjeni polip se obavezno šalje na patohistološku analizu kako bi se isključila zloćudna priroda izrasline, odnosno točno procijenila priroda procesa. Ovisno o pato-histološkom nalazu slijedi daljna dijagnostička obrada i liječenje ako je potrebno, a sami pato-histološki nalaz ima značajan utjecaj na određivanje ritma kontrolnih pregleda. Iznimno rijetko nakon odstranjenja polipa može doći do krvarenja koje se u pravilu jednostavno zaustavlja.

Osim što je dio rutinske kolonoskopije i terapijskog postupka, polipektomija se koristi kao sredstvo za procjenu je li izraslina kancerozna, prekancerozna ili nekancerozna.

Svrha testa?
Možda će vam trebati polipektomija, ako imate polip unutar debelog crijeva, što se može otkriti tijekom kolonoskopije — rutinskog pregleda koji se preporučuje odraslim osobama starijim od 45 godina kako bi se provjerilo ima li izraslina koje bi mogle ukazivati ​​na rak debelog crijeva. Polip se također može otkriti tijekom neinvazivnog slikovnog testa, kao što je skeniranje računalne tomografije (CT) , ultrazvuk ili magnetska rezonancija (MRI) kada se procjenjuje na gubitak težine, krvarenje ili druge simptome.

Polipektomija se radi kad god se pronađe polip koji je potrebno ukloniti, a zahvat se obično radi tijekom same kolonoskopije koja ga otkrije. Polip koji je ostao unutar debelog crijeva može krvariti, rasti ili postati kancerogen.

Često, kada se polip ukloni, on se ispituje pod mikroskopom poput biopsije, tako da vi i vaš liječnik znate je li bio kancerogeni i postoje li dokazi da je preostalo tkivo također potrebno ukloniti.

Rizici i kontraindikacije
Polipektomija može uzrokovati krvarenje, perforaciju ili infekciju. Ako trebate polipektomiju i uzimate razrjeđivač krvi, gotovo se uvijek preporuča prekinuti ih prije zahvata.

Ako imate infekciju vašeg gastrointestinalnog sustava, polipektomija može potaknuti širenje infekcije, pa je vjerojatno da će vaš liječnik htjeti da pričekate dok infekcija ne prođe prije nego što obavite postupak.

Perforacija, u kojoj je crijevo prerezano, rijetka je komplikacija polipektomije. Ako se to dogodi, trebat će vam hitna operacija za popravak razderanog debelog crijeva.

Prije polipektomije
Vaš liječnik će razgovarati o polipektomiji kada vam bude objašnjavao vašu rutinsku kolonoskopiju.

Ako se vaš polip otkrije slikovnim pregledom, kao što je CT, vaš će zdravstveni djelatnik objasniti proces kolonoskopije s polipektomijom kada raspravlja o rezultatima vašeg testa.

Vrijeme
Polipektomija traje oko 20 minuta, ali uklanjanje nekoliko polipa će trajati dulje. Dobit ćete lijekove koji vas pomalo uspavljuju, a neki se ljudi i dalje osjećaju umorno od lijeka sve do dobrog sna, tako da biste trebali biti spremni da se smirite ostatak dana nakon zahvata.

Mjesto
Polipektomija se općenito radi u sklopu gastrointestinalnih (GI) zahvata koji je opremljen kolonoskopom, kao i zaslonom koji vaš zdravstveni djelatnik koristi za vizualizaciju slika.

Što odjenuti?
Možete se udobno odjenuti. Od vas će se tražiti da se skinete od struka prema dolje i da nosite ogrtač tijekom cijelog postupka.

Hrana i piće
Da biste pripremili polipektomiju, od vas će se tražiti da se podvrgnete temeljitoj pripremi crijeva dan ili dva unaprijed kako biste bili sigurni da je vaše debelo crijevo čisto i bez ikakvih vizualnih prepreka. To može uključivati ​​upotrebu laksativa, klistir i jasnu prehranu. Bistra tekuća dijeta uključuje bistre juhe, želatinu i sok (bez pulpe).

Nakon polipektomije

Iako nakon uklanjanja manjeg polipa obično nema boli, lijekovi protiv bolova mogu se propisati ako je uklanjanje bilo opsežno ili ako je bol jaka. Ako osjećate bol, nazovite polikliniku Magnolija kako biste razgovarali o svojim simptomima.

Rizici polipektomije slični su onima kod kolonoskopije i mogu uključivati ​​rektalno krvarenje i perforaciju crijeva. Iako se ove komplikacije smatraju rijetkima, trebate se odmah obratiti u polikliniku Magnolija ako osjetite bilo koji od sljedećih štetnih simptoma:
 
  • Groznica ili zimica
  • Jako krvarenje (više od žličice odjednom)
  • Jaka bol u trbuhu ili nadutost
  • Povraćanje
  • Omaglica, vrtoglavica ili nesvjestica

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

 

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348