Novosti

Punkcija štitnjače s citološkom analizom

Punkcija štitnjače s citološkom analizom

Punkcija štitnjače se izvodi pod kontrolom ultrazvuka vrha igle unutar promjene koju želimo provjeriti.

To je standardna dijagnostička pretraga koja nam omogućuje da dobijemo uzorke štitnjače kako bi se mogli dalje mikroskopski analizirati.
Ovo je trenutno jedini način na kako se može, neinvazivno, saznati više o promjenama unutar štitnjače. S obzirom na činjenicu da je to jedini način da neinvazivno saznamo jesu li promjene u štitnjači (dobroćudne ili zloćudne), ti nalazi upućuju kako bi se liječenje promjena štitnjače trebalo dalje nastaviti. Također, ovaj pregled daje važnu slike stanja štitnjače.

Kako se izvodi punkcija štitnjače?
Punkcija štitnjače se izvodi tako što pacijent legne na leđa i lagano zabaci glavu. Pregled obično traje oko minute. Pacijenti obično imaju strah od punkcije štitnjače zbog boli i zabrinutosti od mogućih posljedica.
Samo da probamo približiti o kakvoj boli se radi. Bol varira id pacijenta do pacijenta ali u svakom slučaju je jako mala, odnosno, bol je lako podnošljiva. Bol bi mogli usporediti ubodu kod vađenja krvi. Sama punkcija izvodi se iglom koje su tanje od igle za vađenje krvi. Nakon punkcije na ubodno mjesto stavlja se sterilna gaza koja se drži 15-ak minuta.punkcija štitnjace ilustracija

Sam postupak ide tako da Igla ulazi u štitnjaču kroz vratni dio i igla se praati cijelo vrijeme uz pomoć "slobodne ruke (engleski „free hand technique“), kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost povrede vrata ili nekog njegovog dijela. Kao što smo prije napomenuli procedura traje jako kratko pri čemu se ula nalazi u vratu svega par sekundi. U tom periodu dok je igla u vratu pacijent ne može ništa napraviti da bi ugrozio sigurnost zahvata.  Čak ako pacijent napravi refleks gutanja tijekom postupka, neće se dogoditi nikakva povreda.

 

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348