Novosti

Rak maternice

15. siječnja obilježava se Nacionalni dan borbe protiv raka maternice, odnosno Dan mimoza.

Siječanj je mjesec tradicionalno posvećen tematici raka cerviksa , tako da se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice ove godine održava od 17. siječnja do 23. siječnja.

Prema podacima koje je objavio Registar za rak, 2019. godine čak je oko 33% žena koje su oboljele od raka vrata maternice bilo mlađe od 50 godina. Ženama u dobi od 30 do 39 godina je rak vrata maternice četvrto sijelo raka. Može se vidjeti da se ovo sijelo raka javlja u mlađoj dobi. Zbog cijepljena protiv HPV-a i ranog otkrića raka, razvijene zemlje su postigle puno manje borbe s tom bolesti. Hrvatska je u zadnjih 10 godina godišnje zabilježila otprilike 320 slučajeva i 120 smrti od raka cerviksa.

Problem kod srednje razvijenih i slabo razvijenih zemalja je to što je pojava raka cerviksa i smrt prouzrokovana istom bolesti jako visoka. U takvim zemljama je kod žena upravo ta bolest drugi maligni uzrok smrti.

U studenom 2020. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) započela je ubrzanje prevencije raka cerviksa stvaranjem Globalne strategije. Kako bi se taj cilj ostvario, potrebno je često provođenje preventivnih pregleda i visok stupanj procijepljenosti. Procjenjuje se da bi kod djevojčica mlađih od 15 godina trebalo barem 90% njih biti cijepljeno protiv HPV-a.

Za žene u dobi do 35 godina smatra se da bi 70% njih trebalo obaviti ginekološki preventivni pregled. Osim raka vrata maternice, HPV može uzrokovati i rak vulve, vagine, kondilome (spolne bradavice), anusa, penisa i orofarinksa. Zato se u Hrvatskoj učenici i učenice 8. razreda osnovnih škola imaju priliku cijepiti.

Cijepljenje ostalih osoba mlađih od 25. godina ovisi o dostupnosti. Cjepivo sprječava više od 80% perzistentnih infekcija HPV-om, ali ono nije garancija da neće doći do zaraze ili nastanka raka. Zbog toga su uz cijepljenje potrebni redoviti pregledi na kojima bi se trebao obaviti i Papa test i HPV test (obris vrata maternice).

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348