Novosti

Što je alergijski dermatitis i što ga uzrokuje?

Alergijski kontaktni dermatitis je oblik dermatitisa/ekcema uzrokovan alergijskom reakcijom na materijal, koji se naziva alergen, u dodiru s kožom.

Alergen je bezopasan za osobe koje nisu alergične na njega. Alergijski kontaktni dermatitis se također naziva kontaktna alergija. Klinički simptomi na nivou kože karakterizira pojava crvenila, svrbež , suhoća ili uz pojavu mjehura/urtikarija/ na mjestima kontakta kože sa alergenima. U dijagnozi bolesti najbitnije je otkriti njezin uzrok, tj. vrstu alergena koji je uzrokuje. U tom smislu najčešće se koristi epikutani test izvodi na način da se na zdravoj koži leđa daju manje količine alergena koji ne iritiraju kožu ali dovode do autoimunološkog odgovora/ najčešće su to produkti ili dijelovi nekih biljaka, npr. trave, kućna prašina, dlake životinja, jaja, jagode i sl./ te prekriju flasterima koji se skidaju za dva dana i rezultati promjera ekcematozne promjene očitavaju 2,3,i 4-ti dan.

alergijski dermatitis

Liječenje se provodi izbjegavanjem kontakta sa alergenima uz lokalnu primjenu kortikosteroidnih krema i antihistaminika u slučajevima jačeg svrbeža.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348