Novosti

Što je kardiotokografija?

Što je kardiotokografija?

Kardiotokografiju liječnici i primalje obično nazivaju 'CTG'. Može se koristiti za praćenje otkucaja srca bebe i majčinih kontrakcija tijekom trudnoće.

Kardiotokografija (CTG) mjeri broj otkucaja srca vaše bebe. Istovremeno prati i kontrakcije u maternici (maternici). CTG se koristi i prije rođenja (antenatalno) i tijekom porođaja, kako bi se pratilo dijete zbog bilo kakvih znakova nevolje. Gledajući različite aspekte djetetova otkucaja srca, liječnici i primalje mogu vidjeti kako se beba nosi.

CTG se najčešće provodi izvana. To znači da se oprema koja se koristi za praćenje djetetova srca postavlja na trbuščić (trbuščić) majke. Oko majčinog trbuha stavlja se elastični pojas. Ima dvije okrugle, ravne ploče veličine teniske loptice koje dolaze u dodir s kožom. Jedna od ovih ploča mjeri broj otkucaja srca bebe. Drugi procjenjuje pritisak na trbuščić. Na taj način može pokazati kada se svaka kontrakcija dogodi i procjenu koliko je jaka.

CTG pojas je spojen na stroj koji interpretira signal koji dolazi s ploča. Otkucaji srca bebe mogu se čuti kao otkucaji ili pulsirajući zvuk koji proizvodi aparat. Neke majke to mogu smatrati ometajućim ili zabrinjavajućim, ali moguće je stišati glasnoću ako vam buka smeta. Uređaj također pruža ispis koji pokazuje otkucaje srca bebe tijekom određenog vremenskog razdoblja. Također pokazuje kako se broj otkucaja srca mijenja s vašim kontrakcijama.

Ako imate CTG prije poroda, od vas će se možda tražiti da pritisnete gumb na aparatu svaki put kada se beba pomakne. U ovom trenutku nećete imati kontrakcije pa će CTG samo pratiti otkucaje srca bebe.

Interni nadzor
Povremeno tijekom poroda, ako se signal ne može pronaći pomoću vanjskog monitora, ili kada je nadzor važniji, može se koristiti interni nadzor. Za interni nadzor koristi se mali, tanak uređaj koji se zove elektroda. To se ubacuje kroz rodnicu i vrat maternice (koji će se otvarati tijekom porođaja) i stavlja se na djetetovo tjeme. Ovaj uređaj bilježi otkucaje srca bebe.

Ako imate blizanačku (ili višeplodnu) trudnoću, interni nadzor može se koristiti samo na bebi koja je najbliža vratu maternice.

Dodatno, interni nadzor može se koristiti samo kada će se beba roditi glavom naprijed. Unutarnji nadzor neće funkcionirati na zadku (prvo odozdo ili stopalo).

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348