Novosti

Što je krioterapija i kako djeluje?

Krioterapija koristi temperature ispod nule za liječenje svega, od bradavica do raka – ali što je zapravo uključeno? Pogledati ćemo uobičajene namjene i kako funkcionira.

Što je krioterapija?
To je oblik liječenja koji koristi hladne temperature za terapijski učinak. Može se koristiti lokalno, na visoko ciljani način, ili općenito, da potakne cijelo tijelo da reagira na određeni način.

Lokalizirana krioterapija može uključivati ​​korištenje paketa leda ili masaže ledom, rashladnih sprejeva ili ledenih kupki, ili čak posebnih sondi koje snižavaju temperaturu vašeg tkiva.

Krioterapija cijelog tijela, s druge strane, uranja cijelu osobu u ekstremno niske temperature na nekoliko minuta. Ovo može ponuditi zdravstvene prednosti za cijelo tijelo.

Kako djeluje?
Krioterapija je opći pojam koji se odnosi na liječenje niskim temperaturama. Poznata je i kao terapija hladnoćom. Način na koji djeluje i iskustvo liječenja varirat će ovisno o tome zbog čega se liječite.

Dali smo pregled tri glavne vrste krioterapije i što možete očekivati ​​od liječenja.

Krioterapija za rak
Može se koristiti za liječenje i prevenciju raznih vrsta raka. Također možete čuti da se to naziva kriokirurgija ili krioablacija. Koristi ekstremnu hladnoću da ubije stanice raka, a djeluje lokalno na ciljanje raka, umjesto da zahvaća cijelo tijelo.

Može biti učinkovito liječenje raka, iako je potrebno više istraživanja o tome je li jednako učinkovit kao i drugi tretmani u prevenciji recidiva.

Za liječenje raka kože krioterapijom, liječnik prska ili briše tekući dušik na kancerogeno područje. Tekući dušik je vrlo, vrlo hladan i zamrzava područje, ubijajući stanice raka. Koža formira krastu, a zatim krasta otpada zajedno s mrtvim stanicama raka.

Ona se također koristi za liječenje abnormalnih ili prekanceroznih stanica na vratu maternice. Liječnik ili medicinska sestra koristi instrument koji se zove kriosonda unutar vagine, kako bi pokrio abnormalno područje tekućim dušikom. To zamrzava i uništava stanice.

Kriosonda se također može koristiti za liječenje karcinoma unutar tijela, umetanjem unutar ili pored tumora.

Krioterapija za kožna oboljenja
Terapija se može koristiti za liječenje lokaliziranih stanja kože kao što su bradavice i bradavice . Liječnik će to obično preporučiti ako tretmani bez recepta koji sadrže salicilnu kiselinu nisu uspjeli.

Krioterapija za kožne bolesti uključuje zamrzavanje zahvaćenog područja tekućim dušikom. Na tretiranom području stvara se krasta koja kasnije otpada zajedno s mrtvim stanicama. Može potrajati nekoliko sesija da u potpunosti djeluje.

Nakon tretmana, većina ljudi smatra da koža izgleda potpuno normalno bez ikakvih znakova na kojoj je nekoć bila lezija. Međutim, u nekim slučajevima krioterapija može ostaviti bijeli trag ili ožiljak koji može biti trajan.

Krioterapija cijelog tijela
Krioterapija cijelog tijela koristi se za liječenje kronične boli zbog stanja kao što su reumatoidni artritis ili osteoartritis, kao i opće bolove u ligamentima i mišićima. Tretman koristi ekstremno niske temperature (ispod minus 80 stupnjeva Celzija) za stimulaciju tijela.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348