Novosti

Ultrazvuk dojke (UZV) uz citološku analizu

Ultrazvuk dojke (UZV) uz citološku analizu

Ultrazvuk dojke (UZV) podrazumijeva ispitivanje promjena žljezdanog tkiva dojki koje mogu biti upalnog ili tumorskog podrijetla.

Pacijenti se odlučuju za ultrazvuk dojki u slučajevima kada su slučajno napipali kvržicu u predjelu dojke koja može biti bolna i bezbolna, pomična ili nepomična, ili u slučajevima dolaska na jednogodišnji kontrolni pregled koji bi se morao obaviti kod žena iznad 35 godine života. Najveći broj promjena na dojci su benigne prirode (ciste dojki, fibroadenomi…) ali nažalost sve je veća učestalost pojave malignih tumora, raka dojke. Rak dojke je danas najučestalija maligna bolest kod žena i kao takva zaslužuje interes liječnika različitih specijalnosti u cilju donošenja optimalnog plana liječenja i daljnjeg praćenja pacijentica sa rakom dojke.ultrazvuk dojkeUpravo iz tog razloga unutar ambulante Poliklinike Magnolija je osnovan konzilijarni tim koji prati i savjetuje pacijenta sa rakom dojke, a sastoji se od specijaliste radiologa, citologa, kirurga, onkologa i patologa.
Dodatna pogodnost pacijenata sa tumorskim promjenama žljezdanog tkiva jest mogućnost obavljanja citološke punkcije tvorbi dojki.
Citološka punkcija tumorskih tvorbi dojke i danas predstavlja veoma bitan dio lanca dijagnostičke obrade istih, a ima za cilj ispitati vrstu i oblik stanica od kojih je izgrađena ispitivana tvorba dojke. Radi se na način da specijalist radiolog, citolog ili onkolog specijalnom iglom dođe do tkiva tumorske tvorbe koje se nakon tehnike usisavanja razmažu na stakalce na specifičan način te pošalju na analizu od strane specijaliste citologa. Taj se postupak može učiniti samostalno bez asistencije ultrazvuka ili uz ultrazvučno praćenje putanje vrška igle prema ispitivanom tumoru.rak dojke
Treba naglasiti da u određenom manjem postotku pacijenata citološki rezultati mogu biti lažno pozitivni ili lažno negativni što uveliko ovisi o iskustvu liječnika, veličini dojke, veličini tumora koji se ispituje, dubini njegovog smještaja i sl. Vrlo često se u vrijeme obavljanja ove pretrage učine i specijalna bojanja tvorbi što u velikoj mjeri može pomoći kirurgu kod planiranja operacijskog zahvata.
Zaključno se može reći da citološka analiza tumorskih tvorbi dojki ima svoje bitno značenje u tijeku što bržeg i efektivnijeg otkrivanja prirode tumorskih stanica a time i bržeg i točnijeg donošenja krajnje dijagnoze tumorskih procesa dojki, te u konačnici donošenju ispravne odluke o daljnjem tijeku liječenja pacijenata što je u domeni djelovanja osnovanog tima za liječenja tumorskih tvorbi tkiva dojke.


Dr.sc. DARKO MIKUŠ dr. med.
Specijalist opće, subspecijalist plastično-rekonstrukcijske i estetske kirurgije

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

  • pon - pet 8:00 - 20:00
  • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348