Ultrazvučna dijagnostika

POLIKLINIKA MAGNOLIJA

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

Ultrazvučna dijagnostika je potpuno neinvazivna medicinska dijagnostička metoda. Za razliku od ostale radiološke dijagnostike, ne koristi ionizirajuće zračenje te ne zahtjeva nikakve dodatne pripreme pacijenta. Potpuno je siguran, bezbolan i ugodan za pacijenta. Ne postoje apsolutne kontraindikacije za ultrazvučni pregled. Riječ je o slikovnoj pretrazi koja koristi visokofrenkventne zvučne valove s ciljem prikaza slike unutrašnjih organa, čime je omogućen pronalazak uzroka bolesti, postojanje različitih patoloških tvorbi te eventualno isključenje patološkog zbivanja.

Nisu poznati nikakvi rizici za pacijenta no ova metoda zahtjeva iskustvo i stručnost liječnika.

Zbog svoje neškodljivosti te brzog provođenja i interpretacije rezultata kao i relativno niske cijene, ultrazvuk je sve češće prva linija u radiološkoj dijagnostici s ciljem postavljanja dijagnoze bolesti ili njenog isključenja.

Ultrazvučna dijagnostika ima vrlo široku primjenu u suvremenoj medicini, uključujući prenatalnu dijagnostiku ploda u trudnice, dijagnostiku štitne žlijezde, dijagnosticiranje i praćenje patoloških promjena unutrašnjih organa abdomena (jetra, žučni mjehur i vodovi, gušterača, bubrezi i urinarni sustav, prostata), dijagnosticiranje patoloških promjena dojke, promatranje protoka krvi (color doppler), punkciju organa i tvorbi pod kontrolom ultrazvuka i brojne druge.

Ultrazvučni nalaz liječnik brzo interpretira, postavlja dijagnozu odnosno eventualno postojanje patoloških promjena te prema tome i plan terapije.

U Poliklinici Magnolija dostupni modaliteti ultrazvučne dijagnostike su:

 • Ultrazvučna obrada / UZV /trbušnih organa
 • Ultrazvučna obrada trudnica i ginekoloških pacIjenata /GINEKOLOŠKI UZV/
 • Ultrazvučna obrada / UZV /dojki uz mogućnost provođenja punkcija patoloških procesa tkiva dojke pod kontrolom UZV
 • Ultrazvučna obrada /UZV / štitnjače uz mogućnost provođenja punkcija patoloških procesa tkiva štitnjače pod kontrolom UZV
 • Ultrazvučna obrada /UZV/ mokraćnog sustava uz mogućnost provođenja transrektalnog UZV /TRUS/
 • Ultrazvučna obrada ekstremiteta i zglobova /UZV/lokomotornog sustava uključujući i ultrazvučnu obradu potkožnih tumora cijelog tijela, kao i mogućnost UZV pregleda dječjih kukova
 • Ultrazvučna obrada /UZV/limfnih čvorova svih regija tijela
 • Ultrazvučna obrada/UZV/ srca
 • Ultrazvučna obrada /UZV/vrata
 • Color doppler- posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila u različitim dijelovima tijela. Koristi se kod postojanje sumnje na suženje krvne žile /npr.kao posljedica aterosklerotske bolesti krvnih žila/ ili na proširenje krvnih žila/npr. postojanje aneurizmi/.

Color doppler uključuje:

 • ultrazvučnu obradu karotidnih arterija /ultrazvuk vrata/
 • ultrazvuk trbušne aorte zbog mogućeg postojanja aneurizme
 • ultrazvuk perifernih arterija /ruku ili nogu/
 • analizu krvnih ugrušaka u venama /površinska i duboka venska tromboza/
 • ultrazvučnu obradu krvnih žila mokraćnog sustava

U Poliklinici Magnolija se sve ove pretrage rade na 2 potpuno nova ultrazvučna aparata marke Mindray koji su opremljeni svim vrstama potpuno novih sondi.

ultrazvucni aparat mindray

ULTRAZVUČNI APARAT MINDRAY SA SVIM SONDAMA

1. ULTRAZVUČNA OBRADA TRBUŠNE ŠUPLJINE / UZV ABDOMENA

Ultrazvuk abdomena podrazumijeva pregleh organa smještenih u gornjem dijelu trbušne šupljine.Ultrazvuk abdomena se radi kod.

 • bolova i oticanja trbuha
 • vrućice
 • bolesti organa u abdomenu,
 • abnormalnih krvnih testova jetre, bubrega i dr.

Poliklinika Magnolija radi i TRANZIJENTNA ELASTOGRAFIJA JETRE

2. ULTRAZVUČNA OBRADA DOJKI / UZV DOJKI

Ultrazvuk dojki je ispitivanje promjena žljezdanog tkiva dojki, a u slučaju kada je pacijent napipao kvržicu u predjelu dojke. Kvržica može biti

 • bolna ili bezbolna
 • pomična ili nepomična

ULTRAZVUČNA OBRADA DOJKI UZV DOJKI

ULTRAZVUČNI APARAT SA SONDOM ZA PREGLED DOJKE

3. ULTRAZVUČNA OBRADA ŠTITNJAČE / UZV ŠTITNJAČE

Ultrazvuk štitnjače koristi zvučne valove za stvaranje slika štitnjače u vratu. Ne koristi ionizirajuće zračenje i obično se koristi za procjenu kvržica ili čvorića pronađenih tijekom rutinskog fizičkog ili drugog pregleda.

Ultrazvuk je siguran i bezbolan. Ultrazvučni pregledi ne koriste zračenje (kao što se koristi u rendgenskim zrakama ). Budući da se slike snimaju u stvarnom vremenu, one mogu prikazati strukturu i kretanje unutarnjih organa tijela. 

UZV štitnjače preporuća se napraviti:

 • kod simptoma povećanog ili smanjenog rada žlijezde
 • umora
 • gubitka koncentracije
 • neobjašnjivi gubitak težine
 • neobjašnjivo dobijanje na težini
 • konstatnoj nesanici
 • kod usporenog metabolizma
 • opadanja kose

ULTRAZVUČNA OBRADA ŠTITNJAČE UZV ŠTITNJAČE magnolija

ULTRAZVUČNI PREGLED ŠTITNJAČE

4. ULTRAZVUČNA OBRADA SRCA / UZV SRCA / ILI EHOKARDIOGRAFIJA

Unutar kardiološke ambulante Poliklinike Magnolija se rutinski obavlja ultrazvučna obrada srca / UZV SRCA ili EHOKARDIOGRAFIJA/. Ultrazvučnim se prikazom srca mogu prikazati:

Organske promjene kao što su promjena dimenzija, strukture i oblika srčanih šupljina / obje pretklijetke i klijetke, debljina srčane stijenke, izgled srčanih zalistaka i srčane ovojnice /perikard/, postojanje patoloških tvorbi unutar srčanih šupljina kao što su krvni ugrušci i tumorske promjene, promjer ulaznog dijela aorte.
Funkcionalne promjena poput funkcije srčanog mišića / klijetki i pretklijetki /, srčanih zalistaka, ritma rada srca, kao i pomoć pri otkrivanju upalnih promjena na srcu / endokarditis-upala unutar šupljina srca, miokarditis-upala samog srčanog mišića, perikarditis-upala srčane ovojnice/
Osnovni razlozi dolaska pacijenata na provođenje UZV srca jesu:

Nedostatak zraka u mirovanju i naporu.
Bolnost, nelagoda ili pritisak u prsnom košu.
Pojava šuma na srcu koji slušanjem otkrije ili liječnik obiteljske medicine ili liječnik kardiolog.
Nepravilan rad srca/“preskakanje srca“/.
Velike oscilacije srčanoga tlaka.
Omaglice uz povremene pojave gubitka svijesti.
Urođene srčane mane kod djece.
Praćenje uspjeha liječenja prethodno operiranih srčanih pacijenata.
Pojava promjena EKG kod pacijenata sa ili bez simptoma srčane bolesti.
Za obavljanje ultrazvučne obrade srca pacijent se treba nikakvu posebnu

pripremu. Pretraga je potpuno bezbolna i obavlja se na lijevom boku sa lijevom rukom dignutom iznad glave.

POLOŽAJ PACIJENTA ZA PROVOĐENJE UZV SRCA.webp

POLOŽAJ PACIJENTA ZA PROVOĐENJE UZV SRCA

5. ULTRAZVUČNA OBRADA SUSTAVA ZA KRETANJE /UZV LOKOMOTORNOG SUSTAVA

Ortopedska ambulanta Poliklinike Magnolija provodi ultrazvučnu obradu lokomotornog sustava koja podrazumijeva pregled mekih tkiva većeg dijela zglobova sa njihovim ligamentima, kao i mišića sa pripadajućim tetivama. Dijelovi sustava za kretanje mogu biti mjesto različitih abnormalnosti koje se mogu otkriti ultrazvučnom obradom kao što su djelomična ili potpuna puknuća mišića ili njihovih tetiva, nakupine tekućeg sadržaja unutar zglobnih šupljina / krvarenje, pojava serozne tekućine kod upalnih procesa /, upalni i degenerativni procesi zglobova kao i pojava tumorskih tvorbi mišićnog sustava.

Osobiti značaj provođenja UZV lokomotornog sustava jest otkrivanje ozljeda kod mlađih osoba i sportaša kao što su puknuća tetiva / npr Ahilove tetive, tetiva koje stabiliziraju rameni zglob /, sindromi prenaprezanja, posttraumatski zglobni izljevi.

U okviru ultrazvučne obrade ruku i nogu kao i cijelog tijela u ambulantama Poliklinike Magnolija se obavlja i UZV potkožnih tumorskih tvorbi neovisno da li su benigne ili maligne prirode, te po potrebi i provesti punkciju istih pod kontrolom ultrazvuka.

Od ambulantnih terapeutskih postupaka treba svakako izdvojiti davanje injekcijskih blokada Depomedrolom upalno i degenerativno promijenjenih zglobova.

Za napomenuti je da se u ortopedskoj ambulanti Poliklinike Magnolija obavlja i UZV dječjih kukova

6. ULTRAZVUČNA OBRADA VRATA /UZV VRATA

Još jedna u nizu ultrazvučnih pretraga koja se obavlja u ambulantama Poliklinike Magnolija. Ovom se pretragom može učiniti ultrazvučni pregled štitnjače / vidjeti pod 3 ovoga poglavlja/, limfnih čvorova, žlijezda slinovnica, a u kombinaciji sa kolor doppler pretragom može se steći uvid u prohodnost krvnih žila vrata koje dovode i odvode krv iz mozga / UZV karotidnih arterija, vertebralnih arterija i jugularne vene/.

Od osobite je važnosti kod obavljanja UZV vrata učiniti pravilnu procjenu izgleda limfnih čvorova koji mogu biti upalno promijenjeni ali i predstavljati i signal širenja tumorskih bolesti kao i sistemskih krvnih bolesti /leukemija, limfomi.

7. ULTRAZVUČNA OBRADA LIMFNIH ČVOROVA / UZV LIMFNIH ČVOROVA

Podrazumijeva ultrazvučnu obradu limfnih čvorova u svim regijama dostupnih za analizu istih: vrat, pazusi /aksilarni limfni čvorovi/, prepona, trbušne šupljine i ostale regije tijela gdje se limfni čvorovi mogu pojaviti. Ultrazvučna obrada limfnih čvorova obuhvaća njihov izgled, strukturu, brojnost kao i prokrvljenost.

Najčešći razlog dolaska na ovu vrstu pretrage je situacija kad pacijenti sami napipaju postajanje nekih kvrga u potkožnome tkivu navedenih regija.

U najvećem broju slučajeva su znak postojanja obližnjeg upalnog procesa, ali i pokazatelj širenja malignih procesa u tijelu. U slučaju opravdane indikacije u ambulanti Poliklinike Magnolija se može učiniti i citološka punkcija limfnog čvora.

8. ULTRAZVUČNA OBRADA MOKRAĆNOG SUSTAVA / UZV MOKRAĆNOG SUSTAVA

Svrha ove vrste pretrage jest da se pomoću ultrazvučnog aparata /UZV /pregledaju dijelovi mokraćnoga sustava / bubrezi, mokraćni mjehur, orijentacijski pregled prostate, testisi i penis / na brz, neagresivan i potpuno bezbolan način. Pretraga se čini na način da pacijent leži na trbuhu i na boku dok doktor preko kože trbušne stjenke povlači sondu gledajući promjene preko ekrana na samom aparatu. Ova vrsta pretrage nema zračenja niti postoji rizik od eventualnih ozljeda dijelova tijela. Pacijent mora doći natašte i punog mjehura. Najčešći simptomi koji nalažu potrebu za provođenjem UZV mokraćnog sustava su:

Pojava muklih i tupih bolova u predjelu donjeg dijela leđa/ lumbalne lože/ s jedne strane ili obostrano
Pojava oštrih i jakih bolova u predjelu prepona, često sa širenjem prema testisima kod muškaraca
Otežano mokrenje
UZV TESTISA
Najčešći simptomi koji nalažu potrebu za izvođenjem ove vrste pretraga jesu:

1: bol u predjelu testisa slabog ili jakog intenziteta, često praćena otokom u predjelu mošnje / skrotum /. Pojavu ovog simptoma treba shvatiti ozbiljno i učiniti pretragu u što kraćem roku. Razlog nastanka bolova mogu biti upalne promjene dosjemenika / epididimis /ili ono puno opasnije a to je torzija testisa / uvrnutost testisa /koji najčešće zahtijeva hitni operacijski zahvat/

2: pojava tumora testisa , bilo da su oni benigne ili maligne prirode. Njih pacijent najčešće sam napipa

3: varicocela: proširenje venskog sustava koja odvodi krv iz testisa-uzrok neplodnosti kod trećine muškaraca.

4: ozljede u predjelu testisa.

5: kriptorhizam: pojava nespuštanja testisa u predio mošnje.

TRANSREKTALNI UZV PROSTATE / TRUS /radi se o provođenju ultrazvučne obrade prostate koja se obavlja specijalnom sondom koja ulazi putem zadnjeg dijela debelog crijeva. Obzirom da se ovim pristupom omogućava direktni kontakt sonde sa tkivom prostate, ova vrsta pretrage je postala referentni standard u obradi patoloških stanja prostate kao što su benigno uvećanje /adenom prostate /, karcinom prostate ili upala prostate-prostatitis.

UZV MOKRAĆNOG SUSTAVA

ULTRAZVUČNI APARAT ZA PROVOĐENJE TRANSREKTALNOG PREGLEDA PROSTATE

9. GINEKOLOŠKA ULTRAZVUČNA OBRADA / GINEKOLOŠKI UZV, unutar ginekološke ambulante Poliklinike Magnolija provodi se ginekološki ultrazvuk za potrebe trudnica i ginekoloških pacijentica.

Kompletna ultrazvučna obrada za ginekološke pacijentice i trudnice/ginekološkI UZV /se obavlja na ultrazvučnom aparatu tipa GE VOLUSON E10 koji je opremljen najsuvremenijom tehnologijom i postavlja nove standarde po pitanju kvalitete slika u 2Di 3D/4D formatu.

ginekološki uzv ultrazvuk.webp

GINEKOLOŠKI UZV, ULTRAZVUČNI APARAT GE VOLUSON E10

 

10. COLOR DOPPLER, poliklinika Magnolija nudi svojim pacijentima mogućnost ultrazvučnog ispitivanja sustava krvnih žila.

KADA SE RADI O ZDRAVLJU, NEMOJTE PRISTATI NA KOMPROMISE. ODABERITE VRHUNSKE LIJEČNIKE U POLIKLINICI MAGNOLIJA.

Image

Bitno je kome ćete povjeriti svoje zdravlje!

Obratite nam se s povjerenjem.

Image

Za medicinu rada i športa, ginekologiju i opstetriciju, ortopediju i traumatologiju, neurologiju, opću internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju, dermatovenerologiju i urologiju

Brzi kontakt

Dubrava 120, 10040 Zagreb

poliklinika@poliklinika-magnolija.hr

+385 (0)1 6268 348

Radno vrijeme

 • pon - pet 8:00 - 20:00
 • sub 8:00 -14:00

OsiguranPARKINGPARKINGPARKINGza posjetitelje poliklinike.

Korisne informacije

Kartice koje primamo:
nacin placanja4

Telefon: 01 6268 348