Ginekologija

Ginekologija

Djelatnosti koje se obavljaju unutar  Poliklinike Magnolija upotpunjuje suvremeno opremljena ginekološka ambulanta. Mogućnost potpune dijagnostičke obrade i minimalno invazivnih zahvata pacijenticama daje kvalitetnu i učinkovitu uslugu na jednom mjestu.

Ginekološka ambulanta Poliklinike Magnolija sadrži:

 • specifično dizajnirani, trodijelni električni ginekološkog stoli koji omogućava visoki stupanj udobnosti pacijentice u vrijeme pregleda.
 • moderan 3D/4D ultrazvuk marke Voluson E10 /sliku i tehničke prednosti vidjeti u tekstu poglavlja o ultrazvučnoj dijagnostici/
 • video/digitalni HD kolposkop - omogućava moderan pristup dijagnostičke obrade i liječenja uznapredovalih promjena vrata maternice. Posjeduje i mogućnost pohranjivanja dobivenih slika u kartonu pacijentice čime se na lakši i produktivniji način obavlja njihova usporedba i daljnje praćenje promjena.
 • ambulantni ''office'' histeroskop - omogućava dijagnostičku obradu neplodnosti, pojedinačnih patoloških promjena unutarnjih dijelova maternice / endometrij /, kao i odstranjenje tvorbi poput polipa ili mioma smještenih u unutrašnjosti maternice.
 • zasebni ekran povezan sa ultrazvučnim aparatom koji omogućava pacijentici ili suprugu promatranje tijeka pregleda.
 • anesteziološki aparat ­– pruža mogućnost bezbolnog i učinkovitijeg provođenja minimalno invazivne terapijske procedure / histeroskopija /.
 • CTG uređaj – pruža mogućnost aktivnog praćenja stanja fetusa /aktivno vođenje trudnoće / tzv . kardiotokografija.
  Ginekološka ambulanta
  Ginekološka ambulanta

Zahvaljujući tehnološkoj podršci te uz sudjelovanje vrhunskih stručnjaka specijalista ginekologa, unutar prostora ginekološke ambulante Poliklinike Magnolija moguće je provesti široki opseg dijagnostičko-terapijskih procedura iz područja porodništva i ginekologije, kao i provoditi davanje tzv. drugog mišljenja za pacijentice koje su već ginekološki obrađivane u drugim Ustanovama.

PORODNIŠTVO

Aktivno vođenje trudnoće – antenatalna skrb

Poliklinika Magnolija svojim kadrovskim i tehničkim resursima omogućava sigurno vođenje trudnoće od samog početka. Moderan stil života, planiranje obitelji i drugi okolišni čimbenici doveli su do sve brojnije rizične skupine žena (starije od 35 godina, dijabetes, bolesti štitnjače, hipertenzija, poremećaji zgrušavanja, ponavljani pobačaj). Takve žene kandidati su za prekoncepcijsku obradu koju možete obaviti u ambulanti Poliklinike Magnolija. Važnost prekoncepcijske obrade je iznimna – ona je važan preduvjet za pravilno vođenje trudnoće i smanjenje rizika na minimalnu. 

Za pravilno vođenje trudnoće važan preduvjet su kvalitetan i stručni kadar i kvalitetna medicinska oprema (ultrazvuk, CTG). Također je važan pristup trudnici, empatija i razumijevanje. Ukupan broj kontrolnih pregleda je individualan i ne postoji univerzalno pravilo, ovisi o procjeni rizičnosti trudnoće ali i željama trudnice. Svaki kontrolni pregled ima standardne točke koje moraju biti zadovoljene na najvišoj razini i obuhvaćaju detaljan ginekološki i fizikalni pregled, analizu urina na proteine, mjerenje krvnog tlaka i detaljan ultrazvučni pregled /procjena stanja ploda, procjena količine plodove vode, procjena morfologije posteljice/. Ginekološka ambulanta Poliklinike Magnolije nudi mogućnost neinvazivnog prenatalnog testiranja na kromosomske bolesti, rani kombinirani probir, procjenu mogućih anomalija kod jednoplodnih ali i kod blizanačkih trudnoća, te doppler najnovije generacije kako bi se na vrijeme utvrdio mogući zastoj rasta ploda, preeklampsija ili druge anomalije. Potencijalna ugroženosti ploda može se procijeniti i provođenjem kardiotokografije (CTG) koja je dostupna u zasebnoj, novouređenoj prostoriji sa ciljem pružanja maksimalne udobnosti uz istovremenu zaštitu intimnosti što može pozitivno utjecati na stanje majke i ploda.
CTG i dio prostora gdje se obavlja

CTG i dio prostora gdje se obavlja

U sklopu trudničke ambulante Poliklinike Magnolija mogu se raditi i invazivnije pretrage kao što je ispitivanje plodne vode /amniocenteza/. Važnost edukacije trudnica i njihovih partnera prepoznali smo organizacijom multidisciplinarnog trudničkog tečaja u prostorima Poliklinike Magnolija.

Usluge koje je moguće napraviti u Poliklinici Magnolija u svrhu aktivnog i pravilnog vođenja trudnoće su:

 • 3D/4D ultrazvuk
 • CTG (kardiotokografija)
 • laboratorijske pretrage
 • neinvazivno prenatalno testiranje (Harmony, NIFTY, Panorama test)
 • amniocenteza
 • rani kombinirani probir
 • procjena mogućih anomalija /anomaly scan /

Mogućnost svih potrebnih usluga na jednom mjestu bez redova čekanja, kvaliteta usluge i prisustvo partnera prilikom svih pregleda jamstvo su zadovoljstva trudnica i dobrih ishoda trudnoće.

BOLESTI DOJKE

U Poliklinici Magnolija se obavljaju sve vrste pregleda dojki. Slijedi popis najčešćih razloga dolaska pacijentica sa promjenama na dojci:

1. Iscjedak iz bradavice dojki

Iako u najvećem broju slučajeva pojava iscjetka iz bradavice nije opasan simptom svaka njezina pojava treba biti razlogom odlaska na liječnički pregled. Razlog tome jest da se kod svake desete žene sa ovom pojavom krije postojanje raka dojke. Najčešće iscjedak iz bradavice bude /su/krvav čiji je uzrok najčešće postojanje dobroćudne tvorbe ograničene unutar mliječnog kanalića / intraduktalni papilom /koja se otkriva ili obavljanjem samopregleda dojke ili mamografskim nalazom. U slučajevima obilnijeg i ponavljajućeg krvavog iscjetka tvorba se odstranjuje kirurškim putem uz lokalnu anesteziju. Iscjedak iz bradavice može biti i mliječnoga izgleda / galaktoreja /, najčešće kao posljedica hormonalnih promjena,  te  nije od kirurškog interesa.

2. Infekcija dojke / mastitis / nastaje najčešće u periodu dojenja i klinički se manifestira kao bolna, crvena i otečena dojka. Liječi se primjenom peroralnih antibiotika i stavljanjem hladnih obloga uz nošenje grudnjaka. U slučaju nastanka lokaliziranog nakupljanja gnoja / apsces dojke /, pojavom povišene temperature i izrazite bolnosti na dodir, uz primjenu antibiotika treba učiniti i otvaranje takve gnojne nakupine kirurškim putem / incizija /. Izrazito rijetko pojava infekcije dojki može biti i simptom  raka dojke / inflamatorni oblik raka /.

3. Bolnost dojke / mastalgija /predstavlja jedan od najčešćih razloga za dolazak pacijentica na liječnički pregled dojki. Najčešće je povezana sa pojavom hormonalnih promjena kod menstruacije, ili rjeđe uslijed rasta benignih cisti, te ne predstavljaju klinički opasan simptom. U izrazito rijetkim situacijama bol dojke može biti i simptom postojanja raka dojke. Liječenje je konzervativno: analgetici, hladni oblozi uz nošenje grudnjaka.

4. Fibrocistična mastopatija  predstavlja stanje pojava umjereno bolnih čvorova tkiva dojke, obično u njenim vanjskim gornjim dijelovima. Iako se radi o poprilično učestaloj pojavi, ona nema osobiti klinički značaj jer ne predstavlja osnovu za razvoj raka dojke. Otkriva se kliničkim, ultrazvučnim i mamografskim pregledom te ne predstavlja indikaciju za kirurškim tretmanom.

5. Ciste dojki: radi se o pojavi šupljina unutar tkiva dojki ispunjenim tekućinom. U daleko najvećem broju slučajeva su dobroćudne naravi. Ako su bolne na dodir i većih dimenzija može se učiniti punkcija istih pod kontrolom UZV nakon čega se tekućina može poslati na mikrobiološku obradu. Ukoliko se ciste ponavljaju nakon više punkcija na istome mjestu pribjegava se kirurškom odstranjenju ciste pod lokalnom anestezijom.

6. Fibroadenom dojke

Radi se o najčešćem benignom tumoru dojke bez potencijala prelaska u rak dojke. Nastaje kod osoba mlađe životne dobi i najčešće ih pacijentice same otkriju pipanjem bezbolnih, pomičnih „kvržica“ što i predstavlja razlogom njihova odlaska na liječnički pregled. Obično se preporuča praćenje brzine rasta ovih tvorbi jednogodišnjim ultrazvučnim pregledom. U slučajevima ubrzanog rasta i osjeta nelagodnosti, pristupa se  kirurškom odstranjenju fibroadenoma, koji se u ovisnosti o položaju tvorbe i veličine dojki može učiniti  i u lokalnoj anesteziji, te svakako poslat na patohistološku analizu.

Sva do sada nabrojana stanja i promjene tkiva dojki su dobroćudnog karaktera, te se njihov pregled, ultrazvučno  praćenje i eventualni manji kirurški zahvati mogu rutinski obaviti unutar ginekološke ambulante Poliklinike Magnolija. /Vidjeti više na kraju poglavlja.
Ginekološka ambulanta
Ginekološka ambulanta

Naše usluge

Ultrazvučni uređaj GE Voluson E10

Voluson-E10
Ultrazvučni uređaj GE Voluson E10 nudi HDLive snimke u visokoj rezoluciji, dok novi i napredniji software daje još vjernije vizualizacije. Isto tako, uređaj ima i najsuvremeniju V-SRI dijagnostiku. U