Image

Opća interna

U Poliklinici Magnolija u okviru ambulante za opću internu medicinu rade liječnici internisti /liječnici za unutarnje bolesti/ sa subspecijalizacijom endokrinologije /liječenje hormonalnih poremećaja u organizmu /, te  dijabetologije / liječenje šećerne bolesti/.

Liječnicima internistima u Poliklinici Magnolija se javljaju :

  1. Osobe bez simptoma bolesti:

Radi se u skupini bolesnika koji vode računa o svom zdravlju te se najmanje  jednom godišnje podvrgnu stručnom sistematskom pregledu / više o uputama za sistematske preglede u Poliklinici Magnolija  kasnije u ovom Poglavlju / a sve radi provođenja mjera rane dijagnoze /prije pojave simptoma bolesti / eventualne bolesti.

Znamo da se kod pojave simptoma najčešće radi o uznapredovalom stadiju  bolesti koja je teško lječiva ili čak i neizlječiva  / prvenstveno se to odnosi na karcinome - crijeva , želuca, jetre, gušterače, jajnika, tijela i grlića maternice, dojke, bubrega, prostate, testisa, melanome i druge tumore kože, te bolesti srca i krvnih žila /.

Sistematskim pregledom se također otkrivaju tzv. „tihe ubojice“ suvremenog čovjeka  - šećerna bolest , visoki krvni tlak, visoke vrijednosti kolesterola i triglicerida.

Šećernu bolest  (Diabetes mellitus ), visoki krvni tlak i povišene  razine  masnoće u krvi smatramo rizikom za razvoj gotovo svih bolesti, prvenstveno bolesti srca i krvnih žila, bolesti živčanog sustava, bolesti probavnog trakta, te povećani rizik nastanka mnogih karcinoma.  Ranim otkrivanjem i pravilnim liječenjem ovih rizičnih stanja  poboljšava se kvaliteta života i sprečava pojava teških bolesti.

  1. Osobe koje osjećaju određene simptome bolesti :

Liječnici internisti nakon  razgovora s pacijentom /način uzimanja anamneze u je opisan u Poglavlju Kardiologija /obave kompletan klinički pregled te postavljaju  sumnju na dijagnozu određene bolesti, nakon čega ga upućuju odgovarajućem  liječniku subspecijalistima  Poliklinike Magnolija koji  nakon temeljite dijagnostičke obrade postave dijagnozu i odrediti terapiju za pacijenta.

  1. Osobe kojima se planira učiniti operacijski zahvat:

U svrhu procjene općeg zdravstvenog stanja i stupnja rizika za obavljanje operacijskog zahvata  iz anestezioloških razloga, neophodno je učiniti svakom pacijentu prijeoperacijski internistički zaključak.

  1. Osobe podvrgnute kliničkom praćenju rezultata liječenja

Radi se o skupini pacijenata koji dolaze na redovite kontrole sa svrhom praćenja rezultata liječenja unutar kojeg se radi i modificiranje terapije, osobito kod osoba sa visokim tlakom i poremećajima  vrijednosti šećera u krvi.

ŠEĆERNA BOLEST / DIABETES MELLITUS

Riječ je o metaboličkom poremećaju nastalim poremećenim izlučivanjem ili djelovanjem inzulina, hormona koji izlučuju određene stanice smještene unutar tkiva gušterače, što u pravilu dovodi do pojave povišenih vrijednosti šećera / glukoze / u krvi. Klinički se pojavljuje u nekoliko oblika bolesti:

  • TIP 1 šećerne bolesti: nastaje uslijed nedovoljnog stvaranja inzulina koje počinje najčešće sa rođenjem, a liječenje se provodi doživotnim davanjem injekcija inzulina pod kožu.
  • TIP 2 šećerne bolesti: nastaje zbog „ inzulinske rezistencije“ tj. poremećaja kod kojega stanice tijela ne prepoznaju poticaj inzulina na njihovu aktivnost. Ovo stanje može biti udruženo i sa poremećajem u izlučivanju inzulina od strane gušterače. Oko 90 % oboljelih ima ovaj oblik šećerne bolesti .
  • Trudnički dijabetes : nastaje kod 2-5 % žena u trudnoći koje prije nisu imale šećernu bolest. Takve trudnice tijekom cijele trudnoće moraju biti pod stalnim nadzorom liječnika zbog zdravlja majke i djeteta. On obično nestaje nakon porođaja ali i dalje  predstavlja rizik za kasniji razvoj dijabetesa tipa 2. /vidjeti  više u Poglavlju Ginekologija /.

Dijabetes i inzulinska rezistencija kod nas i u svijetu poprimaju oblik epidemije. Zbog nespecifičnih simptoma dio dijagnosticiranih bolesnika se uopće ne liječi, a najveći broj bolesnika i ne zna da boluje od šećerne bolesti. Najveći broj ljudi koji boluje od šećerne bolesti  je starije životne dobi, pa se procjenjuje  da svaka peta osoba starija od 65 godina boluje od ove bolesti.

Simptomi šećerne bolesti nastupaju brzo kod Tipa 1 šećerne bolesti,  dok se simptomi  kod Tipa 2 razvijaju sporo čime mogu biti dugo vremena  neprepoznati. Najčešći simptomi ovoga tipa bolesti jesu:

-  učestalo noćno mokrenje
-  pojačana žeđ i glad
neobjašnjive nagle promjene tjelesne težine
suhoća i svrbež kože
usporeno zaraštavanje  rana
cjelodnevni umor
smetnje vida
utrnutost i žarenje u nogama i rukama
tegobe spolnog sustava

U slučajevima neliječenih  ili loše liječenih pacijenata sa šećernom bolesti dolazi do razvoja kroničnih komplikacija koje se najčešće razvijaju na stjenkama krvnih žila, proces zvan kao ateroskleroza.

1: Ateroskleroza velikih krvnih žila: podrazumijevaju promjene krvnih žila srca: angina pektoris i srčani infarkt, krvnih žila mozga - moždani udar, krvnih žila bubrega koja može dovesti i do kroničnog zatajenja funkcije bubrega /dijabetična nefropatija/, oštećenje krvnih žila perifernih živaca / dijabetična neuropatija/ koje se manifestira gubitkom osjeta i motoričke funkcije živaca gornjih i donjih ekstremiteta, oštećenjem stjenki vena, najčešće donjih ekstremiteta  koja može u konačnici dovesti do razvoja velikih kroničnih rana koje nemaju tendenciju zaraštavanja  / ulcus cruris /.

2: Ateroskleroza malih krvnih žila : promjene najčešće zahvaćaju male krvne žile stopala koje u konačnici mogu dovesti do razvoja tzv. dijabetičnog stopala /dijabetična angiopatija /, te posljedične amputacije donjih ekstremiteta na raznim nivoima, kao i oštećenje malih krvnih žila na očima / dijabetična retinopatija /, koja u konačnici može dovesti i do sljepoće.

Iz svega se može zaključiti da je od presudne važnosti postavljanje rane dijagnoze bolesti, te adekvatno liječenje s ciljem sprečavanja razvoja navedenih akutnih i kroničnih komplikacija šećerne bolesti.

Liječenje pacijenata oboljelih od šećerne bolesti se temelji na pravilnoj prehrani, tjelovježbi i upotrebi lijekova  sa ciljem održavanja vrijednosti razine šećera  u krvi u rasponu što bližih vrijednosti zdravim osobama.

Važno je educirati bolesnika o bolesti, potrebi redovitog uzimanja terapije, redovite kontrole dijabetologa s ciljem sprečavanja razvoja komplikacija bolesti.

Treba naglasiti da se kompletno vođenje pacijenata sa šećernom bolesti,  provođenja mjera liječenja, te savjeta za provođenjem daljnjih postupaka u liječenju već razvijenih komplikacija bolesti može obaviti unutar ambulante Opće interne medicine Poliklinike Magnolija.

Sistematski pregledi

Interna medicina je djelatnost u kojoj rade liječnici internisti, educirani za dijagnostiku, liječenje i prevenciju bolesti i stanja odrasle populacije.  Osim što dijagnosticiraju i liječe bolesna stanja, liječnici internisti provođenjem  redovnih i preventivnih sistematskih pregleda radi i na promoviranju zdravlja u općenitom smislu.

Usluge

Poliklinika Magnolija
organizira provedbu preventivnih sistematskih pregleda sa ciljem određivanja mjera  čija je provedba neophodna za prevenciju nastanka bolesti ili sa ciljem otkrivanja pojave bolesti u njihovoj ranoj fazi nastanka. Ovakva vrsta pregleda je u nadležnosti specijaliste Opće interne medicine koji prema potrebi savjetuju pacijente na provedbu dodatnih ciljanih dijagnostičkih metoda u svrhu što bržeg i točnijeg donošenja dijagnoze te planiranja liječenja ako je ono potrebno.

Osim navedenog, Poliklinika Magnolija organizira i provedbu prijeoperacijskih inernističkih pregleda sa ciljem ocjenjivanja općeg zdravstvenog stanja bolesnika pred operaciju, tj. služi za procjenu  preoperativnog rizika i obvezan je prije provođenja svakog operativnog zahvata.

Zašto je važan sistematski pregled?

Kvalitetna briga o zdravlju započinje redovitim godišnjim pregledom čija je svrha rano otkrivanje postojanja faktora rizika za razvoj kroničnih zloćudnih bolesti i pravovremeno i uspješno liječenje. Iako se osjećate potpuno zdravima, značaj sistematskog pregleda je neupitan,  jer počeci bolesti nisu uvijek vidljivi te se čimbenici rizika bolesti otkriju upravo prilikom sistematskog pregleda. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije preventivni sistematski pregled trebao bi se provoditi redovito – jednom godišnje ili barem svake dvije godine. Prijelomna dob za odlazak na sistematski pregled ne postoji. Sistematskim pregledima podliježu različite dobne skupine: od školske populacije, adolescenata, radno aktivnog stanovništva, sportaša, umirovljenika, a mogu biti usmjereni prema muškoj ili ženskoj populaciji.

Priprema za sistematski pregled

Na dogovoreni pregled ponijeti svu prijašnju medicinsku dokumentaciju, popisati lijekove koje trenutno uzimate i alergije na lijekove ukoliko postoje uz obiteljsku anamnezu kako bismo stekli što potpuniju sliku o zdravstvenom stanju i doprinijeli dijagnozi i terapiji.

Naše usluge

Dan prije pregleda

Pojesti za ručak lako probavljivu hranu, lešo i kuhanu hranu / kuhano meso, riža, kuhani krumpir, juhe i sl. uz konzumiranje većih količina tekućine - nezaslađeni čajevi. Izbjegavati konzumiranje duhana, gaziranih i alkoholnih pića. Također izbjegavati i konzumiranje teško probavljive hrane i hrane koja izaziva nadutost npr. grah, grašak, kelj, zelje, svježe voće i povrće, pečeno i suho meso, mlijeko i mliječne proizvode, jer ona limitira kvalitetu ultrazvučnog pregleda. Za večeru pojesti  suhe žgance kuhane u vodi i nakon toga konzumirati samo tekućinu, najbolje vodu.

Na dan pregleda

Zbog laboratorijskih pretraga koje su dio svakog sistematskog pregleda i ultrazvuka abdomena potrebno je doći natašte. /Napomena: lijekove koje Vam je preporučio liječnik možete popiti s minimalnom količinom vode/. Ako imate zakazan termin za kasnije u danu, uzmite lagani obrok najkasnije četiri sata prije sistematskog pregleda – čaj i nekoliko keksa. Molimo Vas da na pregled dođete u dogovoreno vrijeme i prijavite se na prijamni pult Poliklinike Magnolija.

Doktori

Tomo Lucijanić dr.med.
Tomo Lucijanić dr.med.Opća interna